Tuah Seorang Suami

Tuah Seorang Suami

“Abang, ini air untuk abang saya buatkan.”

Slurrpppp…”Ah, sedapnya. Air apa ni sayang? Siap ada biji selasih.”

“Bubble Tea la abang. Zizie gentel sendiri pakai tepung ubi dan gula melaka hawau.”

Betapa bertuahnya Jaliluddin Hussin mendapat isteri yang cukup bagus layanan dia. Setiap kali balik rumah saja dihidangkan air. Itulah isteri beliau, Zizie Kerani. Kerani adalah nama bapak Zizie.

Pernah juga isteri beliau hidangkan Tomahawk Steak didepan pintu sedangkan Jaliluddin Hussin belum sempat nak buka stokin jenama Renoma.

Jaliluddin Hussin rasa bersyukur sangat-sangat mendapat isteri yang melayan beliau seperti raja. Mandi pun isteri beliau sabunkan, nyamuk datang pun isteri beliau libas dengan raket Yonex malah pakai seluar pun isteri beliau tolong pakaikan.

“Bertuah abang dapat kahwin dengan sayang. Sayang bagaikan bidadari syurga yang dihantar oleh Tuhan untuk abang. Sayang merupakan isteri kiriman Tuhan,” kata Jaliluddin Hussin memuji isteri beliau.

“Abangkan suami sayang, mestilah Zizie sayang abang walaupun sayang dah tak ada,” kata Zizie kepada suami beliau sambil tutup lampu. Mereka berdua bermain ragbi bersama-sama dalam gelap.

Keesokkan paginya Zizie minta suaminya hantar beliau ke pasaraya untuk beli barang basah. Tiba di simpang tiga, Jaliluddin Hussin perasan zip seluar beliau terbuka.

Untuk tarik zip, Jaliluddin Hussin meluruskan kaki dan tertekan minyak. Akhirnya kereta mereka dilanggar oleh kereta Myvi aka ‘The King’. Hancur remuk kereta mereka. Tetapi kereta Myvi tersebut hanya remuk sedikit. Memang misteri, benarlah orang kata kereta Myvi memang ‘The King’ di jalan raya. Manakala Jaliluddin Hussin dan isteri beliau luka parah dan dibawa ke hospital.
“Uddin…Bangun Uddin….Bangun nak..” terdengar suara ibu Jaliluddin Hussin memanggil nama beliau. Jaliluddin Hussin buka mata…

 

“Mak! mana isteri saya Zizie mak? Ya Allah…selamatkan isteriku Ya Allah..” kata Jaliluddin Hussin sambil menangis teresak-esak.

“Apa yang ko merepek ni setan?! Isteri kau ada kat dapur tu tengah memasak. Mak pun baru sampai je dari kampung tiba-tiba mak tengok kau mengigau tak tentu pasal, tu sebab mak kejutkan kau ni. Tu la mak dah pesan jangan suka tidur lepas asar, boleh dapat penyakit gila tau tak?!” tengking ibu beliau bila melihat Jaliluddin Hussin mamai bangun dari tidur.

“Astaga…rupanya bukan realiti nasib baik hanyalah mimpi je,” getus hati Jaliluddin Hussin. “Tapi risau pulak kalau ianya boleh jadi kenyataan, kesian isteri dan famili aku nanti, aku kena prepare something nie, esok jugak aku jumpa iFAR Syaihan Sirotin tu.” bisik hati Jaliluddin Hussin dari tadi.

Esoknya Jaliluddin Hussin call iFAR Syaihan Sirotin dan ajak berjumpa. Dia nak ambil Takaful Hibah & Wasiat untuk dia, isteri dan anaknya yang bakal lahir tak lama lagi. Semuanya selesai bila berjumpa dengan iFAR Syaihan Sirotin. Penerangannya cukup bagus dan faham. Straight forwad dan tak de corner lipat punya.

Kepada korang yang belum ada Takaful Hibah & Wasiat, boleh klik link whatsapp https://wa.me/message/CUE556HWBLFIL1 untuk berjumpa iFAR Syaihan Sirotin

Tak perlu ambil dan bayar lagi. Beliau akan buat pengiraan, beliau akan cadangkan plan mana yang sesuai dan sebagainya. Kemudian it’s ok untuk ambil atau tidak.

Yang penting ilmu Takaful & Wasiat mesti iFAR Syaihan Sirotin sampaikan.

*iFAR – Islamic Financial Adviser Representative 

Untuk dapat kan tips-tips percuma tentang Takaful, Wasiat, Hibah, Pusaka dan Kewangan Islam, klik link ni untuk join dalam channel telegram: https://t.me/notawarisanpusaka

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 2

Jika Suami Isteri Beli Rumah Bersama

rumah joint nama
Jika salah seorang meninggal dunia apa kesannya?


SOALAN:

Saya dan suami ada membeli rumah dan meletakkan dua nama – nama suami dan nama saya. Pinjaman rumah atas nama saya. Bagaimana jika suami saya meninggal dunia dahulu?

JAWAPAN:
Bagi rumah yang atas dua nama, setiap pemilik secara langsung mempunyai hak milik sebanyak 50% seorang. Oleh itu apabila berlaku kematian pada salah seorang, maka bahagian pemilik yang telah meninggal dunia itu akan menjadi pusaka dan difaraidkan.

Jika hutang atas nama pemilik yang masih hidup, hutang tersebut akan terus dibayar oleh pemilik (penghutang) yang masih hidup walaupun 50% bahagian rumah tersebut telah ditukar kepada nama waris faraid pemilik yang telah meninggal dunia.
Jadi apa isunya di sini?

Isunya adalah 50% bahagian si suami tadi dah jadi harta pusaka. Maknanya 50% daripada rumah tersebut perlu melalui proses faraid. Jika suami masih ada parent, parent boleh tuntut hak mereka daripada bahagian faraid.

Bab duit bukan boleh buat main, RM10k pun orang dah gelap mata. Katakan parent suami tak nak lepas hak dan tuntut 50% bahagian mereka. Maka isteri perlu bayar RM250k (jika harga rumah rm500k) untuk memiliki rumah tersebut sepenuhnya.

persepsi vs realiti
Persepsi vs Realiti

Hati-hati…

Mampu ke isteri nak bayar 250k cash, jarang org mampu. Kalau ada yg kata mertua mereka baik, ye mungkin baik. Tapi ada satu kajian dri UMK, 9/10 hal harta pusaka tidak berakhir dgn baik. Jadi berhati2.

Apa akan jadi jika parent tetap bekeras menuntut hak mereka?

Rumah tersebut perlu dijual. Isteri ambil bahagiannya. Bahagian suami di bahagi mengikut faraid. Maka tinggallah si balu dgn anak-anak tanpa rumah.

Apa yg kita perlu buat?

1) Tahu siapa waris isteri/suami kita.

2) Buat dokumen perancangan harta contohnya wasiat. 

3) Buat hibah rumah jika dah terbeli joint loan atau memang nk joint loan. 

4) Buat harta sepencarian

5) Suami ambil takaful hibah dan letak nama isteri dan begitu juga pada isteri, amik takaful hibah dan letak nama suami. Jumlah pampasan bersamaan harga rumah.

Sila baca artikel yang berkaitan di bawah:
Implikasi Satu Rumah Dua Nama

Rundingan Perancangan Harta? 

Isi form di bawah:-

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 18

Tidak salah hibah harta, tapi jangan salah hibah

Pri-Hibah antara salah satu instrument harta dari as-Salihin Trustee
 
‘Saya dah tukar nama siap-siap kat anak…..’

Inilah realiti yang selalu berlaku di kalangan masyarakat Islam kita.

Tidak dinafikan, ia adalah satu cara merancang harta pusaka. Namun, terdapat beberapa perkara yang perlu dipandang serius.
………. …
Senario 1
Seorang bapa telah melakukan pindahmilik rumah kepada anaknya. Selepas satu ketika disebabkan masalah kewangan, si anak mengambil keputusan untuk menjual rumah tersebut. Si bapa terpaksa keluar dari rumah tersebut kerana ia bukan miliknya lagi.
……………
Senario 2
Disebabkan terlalu sayang kepada anak angkat dan khuatir nasib anak angkat selepas kematiannya, bapa angkat telah melakukan pindahmilik rumah kepada anak angkat itu. Namun, ditakdirkan anak angkat tersebut meninggal dunia dahulu, rumah tersebut menjadi harta pusaka kepada anak angkat. Bapa angkat bukan waris faraid, oleh itu rumah tersebut terpaksa dilepaskan.
 
“Tidak salah hibah harta, tapi jangan salah hibah.”
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 2

Hibah Takaful Di Sebalik Kekurangan dan Kelebihannya.

hibah takaful
Kelebihan Hibah Takaful

Hibah Takaful Di Sebalik Kekurangan dan Kelebihannya.

HIBAH TAKAFUL: PRO & CON

Apa itu Takaful Trust dan kenapa ia lebih baik dari hibah takaful?

Pengenalan apa itu takaful?

Sebelum itu, apa itu hibah takaful?

Ia plan takaful yang mengunakan pengagihan secara HIBAH, maknanya duit pampasan yang akan dapat waktu meninggal akan diberikan 100% mengikut kehendak si mati

Apa kelebihan takaful yang menggunakan agihan HIBAH ini?

1.Duit boleh diperolehi dalam 7-30 hari ( bergantung kepada kes) sahaja tanpa melalui proses perolehan kuasa harta pusaka yang mengambil masa 3 bulan- 20 tahun. Cepat kan?

2.Duit takaful boleh digunakan sebagai duit survival untuk waris teruskan hidup secara biasa walaupun tanpa kita.

Bayangkan arwah meninggal aset bernilai 3 juta rumah, dan 1 juta duit dalam bank. Semua ini mengambil masa untuk diuruskan. Waktu menunggu duit ini? Mana waris nak dapat duit?

Di sinilah penting instrumen takaful dalam membantu keluarga kita yang baru kehilangan orang utama iaitu sumber pendapatan keluarga.

Setiap mereka yang bergaji, yang menampung keluarga mereka. WAJIB ambil takaful. Kalau anda tiada? Dengan duit siapa nak beli nasi dan lauk pauk? Siapa ingin bayar sewa rumah dan bayar kereta?

3.Agihan duit takaful tidak mengikut pergagihan faraid. Ia mengikut kehendak kita berdasarkan akad HIBAH.

Duit takaful tidak diagihkan ikut faraid kerana akad takaful mengunakan akad Hibah Ruqba. Mudah bahasa, ia bukan harta pusaka dan tak perlu diagih ikut faraid. Jadi jika anda tergolong dalam 12 golongan yang perlu membuat perancangan hibah. Takaful ialah instrumen yang sangat baik untuk bagi aset cair kepada waris anda apabila anda sudah tiada.

Kebanyakan orang tinggalkan tanah, tinggal rumah. Ia amat sukar untuk dicairkan. Ya betul waris sudah ada tempat tinggal selepas kita tiada. Tapi alangkah lebih baik anda berikan aset cair iaitu wang tunai untuk mereka teruskan kehidupan.

Namun, takaful yang menggunakan akad hibah ada kelompongannya. Ya betul.

Ada kekurangannya…

Ya, Apa kekurangan Takaful yang mengunakan Hibah sebagai penama.

Saya senaraikan di bawah.

Dalam kes kematian

1.Waris dapat sedepuk duit RM1,000,000. Anda rasa duit ini berapa lama dapat bertahan jika waris anda dapat?

Bayangkan anak atau pasangan anda boros orangnya? Barangkali habis dalam masa setahun saja.

Saya ada dapat satu kes, Waris dapat RM1,000,000. Habis dalam masa setahun saja! Ya. Setahun.

Sebab apa? Beli rumah cash RM700,000 dengan melancong dalam RM300,000.

Sedangkan duit itu sepatutnya digunakan dalam jangka masa panjang.

2.Waris tidak bayar hutang arwah kerana duit itu akad HIBAH, bagaimana anda nak suruh orang bayar hutang anda dengan hadiah yang anda berikan kepada dia? Pelik kan?

Jadi jika ada agen takaful ambillah takaful untuk bayar hutang arwah. Sebenarnya waris berhak untuk tidak membayarnya. Sebab memang hak beliau 100%.

3.Jika penerima duit hibah bawah 18 tahun. Duit itu tidak boleh dikeluarkan atau akan diberikan kepada penjaga harta. Bagaimana anak anda nak survive jika tiada duit yang boleh diambil kerana semua beku.

Ini permasalahan yang berlaku jika takaful menggunakan akad hibah.

Bagaimana pula dalam kes cacat kekal? Apa masalah utama untuk kes total permanent disability. Syarikat takaful akan bayar duit pampasan ke pemegang polisi sendiri. Tapi pemegang polisi sudah tidak mampu bergerak dengan sendiri, mampu dia mengurus duit yang beliau dapat dari syarikat untuk kegunaan diri beliau.

Bagaimana pemegang polisi dapat menjamin yang waris beliau tidak salah guna duit ini?

Anda faham sekarang permasalahan yang berlaku dalam isu takaful menggunakan penama Hibah?

Sekarang apa solusinya?

Buat Takaful Trust.

Pri-TI – Amanah Takaful

Apa itu takaful trust atau amanah takaful?

Kita ambil polisi takaful seperti biasa, tetapi penama di buat absolute assigment kepada syarikat Trustee.

Kita boleh berikan arahan siap siap bagaimana duit kita akan diagihkan jika dalam kes kita meninggal/cacat kekal.

Bayangkan saja syarikat Trustee ini umpama Personal Assistant kita, dia ikut saja arahan kita.

Kenapa kita guna Trustee? Sebab syarikat trustee tidak boleh tutup, jika tutup sekalipun, semua kepentingan anda akan diserap ke trustee baru. Dan mereka akan ikut 100% arahan anda kerana jika mereka tak ikut. Anda boleh saman mereka hingga ke 10 juta. Ya. Itu sebab lebih baik guna perkhidmatan trustee berbanding lawyer firm yang lain.


Apabila berlaku kematian/cacat kekal, syarikat takaful akan membayar pampasan kepada syarikat trustee ( contoh RHB Trustee, Salihin Trustee) mengikut arahan KITA.

Ya, biasanya apa yang mereka buat arahan ialah:

a) Contoh pampasan RM2,00,000. Mereka bagi arahan jika mereka mati nanti, duit ini dilaburkan terlebih dahulu.

b) Jika return 4%. Sudah ada RM80,000 setahun dari dividen betul?

c) Duit ini akan diagihkan ikut peratusan. 20% pertama untuk semua anak-anak dan cucunya ada polisi takafu bernilai RM1 juta juga. 20% seterusnya diberikan untuk perbelanjaan keluarga. 20% seterusnya wakaf ke masjid. 20% seterusnya diagihkan ke anak yatim.

d) Anda boleh custom made sendiri peratusan dan organisasi mana anda ingin berikan. Saya ada kes seorang dr nak wakafkan semua pampasan RM5 juta sepenuhnya kepada Pusat Tahfiz Sains beliau. MasyaAllah!

e) Dan perkara ini akan berterusan sehingga ke 3-4 generasi! Ya maksimum 80 tahun

Cantik bukan susunan ini?

Bayangkan pahala anda sentiasa di gandakan, compounding di kubur nanti. Seperti mana ghairah kita seronok melihat dividen ASB, TH, mahupun unit Amanah. Inilah pelaburan yang jauh lebih penting, amat penting. Kerana menentukan tempat tinggal kita selama lamannya

Begitu juga dalam kes TPD

Anda boleh bagi arahan

Duit dari TPD ini, Kita pecahkan. 30% berikan lumpsum kepada kita. 70% dilaburkan dan kita gunakan duit dari dividen sahaja

Itulah takaful trust (Amanah Takaful)

Sekarang anda ada polisi takaful RM500,000 ke atas?

Anda layak untuk buat takaful trust ini.

Kos berapa? Lumpsum sahaja RM1500-RM3000. Bergantung kepada jumlah polisi.

Namun ada caj pengurusan selepas dapat duit dari syarikat takaful. Dalam 0.5% -1% setahun oleh syarikat Trustee.

Saya rasa amat berbaloi bagi semua yang ingin plan akhirat mereka. Mereka yang Ingin membina a BILLION INVESTMENT PORTFOLIO di sana.

Baca artikel seterusnya berkenaan Pri-TI (Dokumen Amanah Takaful)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 3

BICARA HIBAH!!??

 

hibah
Apa itu Hibah?

BICARA HIBAH?

“SAYA NAK TAHU PASAL HIBAH JE. SAYA TAK NAK TAHU PASAL WASIAT.”

Kata client mula-mulanya. Hibah ni HADIAH. Hibah ni pemberian aset tertentu kepada orang tertentu semasa kita masih hidup. Dalam keadaan sekarang, secara umum dan layman term-nya, hibah ni terbahagi kepada 3:-

1. HIBAH MUTLAK

Tukar nama siap-siap masa hidup, pergi ke Pejabat Tanah, buat permohonan tukar nama. Bayar kos-kos tertentu, selesai.

Risikonya kalau penerima nak jual ke nak halau ke apa ke pemilik dah takde hak.

Lagi satu risiko kalau penerima mati dulu, aset tu akan jadi pusaka penerima. Ada je kan kes yang anak mati dulu dari mak ayah.

2. HIBAH BERSYARAT (CONDITIONAL)

Contohnya nak bagi aset ni kepada anak, tapi mensyaratkan penerima hibah terima harta selepas kematian pemberi.

Kalau nak buat cara ni perlu ada dokumen, dan dokumen tersebut perlu melalui pengesahan hibah di mahkamah syariah.

Buatlah dokumen kat mana-mana pun. Nak buat sendiri pun boleh takde masalah.

Risikonya apa? Bila perlukan pengesahan, waris-waris lain perlu ditanyakan persetujuan dulu, kalau semua setuju tak jadi masalah.

Kalau ada waris yang tak bersetuju akan ada risiko nak transfer aset tu nanti.

Lagi satu nak kena tunggu surat kuasa ataupun probate untuk nak transfer aset tu nanti.

Dokumen memang boleh buat, tapi perlaksanaan itu masih uncertain dan boleh timbul isu juga.

Dan siapa yang nak pergi uruskan semuanya tu pun perlu diambik kira.

Hibah bersyarat ni pemberian secara terus, tak perlu melalui pihak ketiga. Terus nyatakan dalam dokumen tu aset ni nak bagi kepada orang ni.

Contoh lagi satu ialah hibah takaful. Pemberi hibah menyatakan nama penerima hibah siap-siap dalam sijil takaful.

Syaratnya pemberi kena mati dulu, bila mati barulah pampasaan takaful tu akan dapat ke penerima hibah yang dinyatakan.

3. HIBAH AMANAH

Aset yang nak diberikan tu di amanahkan kepada pihak ketiga sebagai pemegang amanah.
Contoh: ASB, TH dan juga as-Salihin pun menggunakan konsep yang sama.

Dokumen hibah tu tadi disertakan sekali dengan PA (power of attorney) dan pihak as-Salihin akan buat pertukaran nama selepas kematian pemberi kepada penerima hibah.

Dokumen hibah yang disertakan sekali dengan PA tidak perlu disahkan lagi di mahkamah syariah. Sebab PA yang dah diberikan tersebut akan terus didaftarkan di mahkamah tinggi sivil.

Bila dah daftar, aset tersebut boleh terus ditukarkan nama tanpa perlu mintak persetujuan waris-waris lain.

Perlu difahamkan juga, pertukaran nama aset melalui hibah akan dikenakan stem duty oleh pihak LHDN.

Cara pengiraan boleh tengok di bawah ni. Contoh aset 1 juta, nak buat pertukaran nama jumlah kos stem duty adalah 24k.

https://www.jpph.gov.my/mobile/pengiraandutisetem.php…

Kereta boleh dihibahkan? 

Boleh kalau secara mutlak. Pergi je buat pertukaran nama siap-siap kat JPJ masa hidup ni.

Kenapa kereta tak boleh dimasukkan dalam dokumen hibah bersyarat atau dokumen hibah amanah?

Sebab kita nyatakan nak bagi hibah ni bila mati, mana tahu bila kita dah mati nanti kereta pun dah jadi besi buruk.


Jadi tak sesuai lah nak masukkan kereta tu dalam dokumen hibah sebab dah susut nilai.


Itulah penjelasan secara ringkas mengenai hibah. Ramai yang nak hibah semua aset tetapi tak ramai yang betul-betul faham tentang hukum dan undang-undang hibah.

Dapatkan buku “Praktis Hibah Di Malaysia sekarang sementara stok masih ada.

Praktis Hibah di Malaysia
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 2

Hibah Takaful is so powerful.

Konsep Hibah Takaful

Hibah Takaful is so powerful.

Ketahui 10 sebab kenapa ia dikatakan Powerful.

#1 Cara mudah & cepat sediakan aset tunai untuk keluarga 

Nak kumpul RM1Juta tunai untuk keluarga perlukan kita simpan RM2,800 setiap bulan selama 30 tahun, tanpa gagal dengan anggapan umur kita panjang.

Tapi, kalau umur tak panjang, keluarga akan dapat setakat yang terkumpul saja. 

Berbeza dengan hibah takaful, ia telah tersedia dari hari pertama permohonan kita diluluskan.

#2 Aset tunai yang cair selepas kematian pencarum
Apabila seseorang meninggal dunia, kesemua hartanya akan diBEKUkan di Amanah Raya. 
 
Hanya Hibah takaful satu-satunya aset yang CAIR selepas kematian pencarum.
 
#3 Terkeluar dari senarai harta Faraid dan penerima hibah adalah penerima mutlak
Hibah takaful tak termasuk dalam harta pusaka yang boleh dibahagi secara Faraid kerana penerima Hibah adalah penerima mutlak dan bukan sebagai pemegang amanah. 

Waris lain tak boleh cabar atau protes.
 
#4 Modal langsaikan hutang dunia
Hidup kita tak terlepas dengan buat hutang, contohnya hutang rumah, kereta, kad kredit, kawan-kawan dan lain-lain lagi. 

Bila kita meninggal dunia dalam keadaan hutang belum langsai, maka ia 
akan susahkan waris terdekat kita untuk langsaikannya.

Dengan adanya hibah takaful, ia boleh menjadi modal untuk waris melangsaikan hutang-hutang kita.

#5 Modal langsaikan hutang akhirat
Bagaimana pula dengan hutang akhirat, contohnya menunaikan Haji, ganti puasa, zakat belum berbayar dan amal jariah? 

Sudahkah ia dilangsaikan? 
Jika belum, dengan adanya hibah takaful, waris
boleh tolong langsaikan hutang-hutang ini supaya kita lebih tenang di sana.
 
#6 Tanggungjawab nafkah tak terputus
Tempoh masa untuk tuntut harta pusaka ambil masa 1-5tahun. 

Sementara menunggu ia selesai, apakah nasib isteri dan anak-anak, mak ayah yang dalam tanggungan jika hari semalam adalah hari terakhir kita?

Tanggungjawab nafkah masih pada kita. Dengan adanya hibah takaful, ia boleh menjamin masa depan mereka dan elak dari hidup dalam kesusahan.
 
#7 Harta untuk bukan waris (contoh: anak angkat)
Anak angkat, sebagai contoh, tak termasuk dalam kiraan waris yang layak untuk tuntut harta pusaka kita. 

Jadi, cara lebih baik untuk tinggalkan harta buat mereka adalah melalui hibah takaful. 
 
#8 Modal untuk bayar kos pengurusan tuntut harta pusaka
Bahagian ini selalu tidak diceritakan. 
Nak tuntut harta pusaka, ada kos yang perlu ditanggung. 

Contohnya, kos buka fail, kos khidmat guaman, kos pengurusan dan lain-lain lagi dengan nilai antara 2% sehingga boleh mencecah 30% dari nilai harta.

Jika waris tak dibekalkan modal tunai untuk tuntut harta pusaka ini, bagaimana mereka mahu tuntut?

Akibatnya, makin banyaklah harta beku yang tak dituntut di Amanah Raya.

#9 Modal untuk bayar bahagian hak pusaka waris lain
 
Bukan semua hak kita
Ambil contoh rumah. Isteri hanya ada 12.5% hak untuk tuntut rumah itu. 

Jika hubungan isteri dan mertua tak berapa baik, maka mungkin sukar untuk Ibu dan Bapa melepaskan secara sukarela hak Faraid mereka. 

Jadi, jika situasi ini berlaku, maka dengan adanya hibah takaful, isteri boleh gunakan tunai itu untuk ‘beli’ hak ibu dan bapa.

#10 Elak perebutan harta
 
Waris jahil faraid

Sudah banyak dilaporkan di media di mana keluarga berbalah terhadap harta pusaka yang ditinggalkan. Hibah takaful adalah cara lebih baik untuk tinggalkan harta buat keluarga secara tepat dan jelas.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 2

Siapa Yang Digalakkan Membuat Hibah?

Masyarakat keliru

Siapa Yang Digalakkan Membuat Hibah?

Menurut Prof. Madya Dr Siti Mashitoh Mahamood (2006), hibah adalah digalakkan untuk dibuat oleh semua umat Islam termasuklah orang bukan Islam. 

Ini kerana pengurusan harta itu lebih senang untuk dilaksanakan dan diurus semasa mereka masih hidup lagi. Walau bagaimanapun, terdapat golongan-golongan yang sangat digalakkan untuk membuat hibah. Antara mereka yang digalakkan untuk membuat hibah ialah mereka yang mempunyai anak angkat. Ini kerana anak angkat tidak mendapat bahagian pusaka di bawah hukum faraid. Dengan adanya dokumen hibah maka anak angkat akan dapat memiliki harta. 


Selain itu, hibah juga digalakkan kepada suami yang ingin mewariskan harta kepada isterinya secara mutlak. Suami dapat membuktikan kasih sayang terhadap isterinya dengan membuat hibah. Dengan adanya dokumen hibah, isteri akan dapat memiliki harta dengan cepat dan dapat membantu isteri bagi menyara kehidupan dirinya dan anak-anaknya. 


Bagi ibu bapa yang ingin mewariskan harta kepada anak-anak mereka terutamanya kepada anak perempuan juga sangat digalakkan untuk membuat hibah. Ibubapa yang ingin membuat pembahagian harta selain daripada pembahagian menurut faraid atas sebab-sebab yang dibenarkan syarak, misalnya kesusahan hidup seseorang anaknya berbanding anak-anaknya yang lain, atau bagi tujuan pewarisan perniagaan, maka hibah ketika hidup boleh dilakukan. 


Bagi anak perempuan pula, bahagian pusaka yang diperuntukkan dalam faraid adalah sedikit berbanding bahagian anak lelaki. Maka dengan adanya hibah ini, anak perempuan akan dapat memiliki bahagian mereka sendiri.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 2

HIBAH atau FARAID : BIAR TAHU, JANGAN KELIRU

 
 
Hibah vs Faraid?

HIBAH atau FARAID : BIAR TAHU, JANGAN KELIRU


Berikut adalah rumusan ringkas apa yang telah dibincangkan di dalam Seminar Hibah atau Faraid: Biar Tahu Jangan Keliru anjuran HartaGuam dan Fakulti Syariah & Undang-undang USIM semalam.

1. Hukum tentang perlaksanaan dan pembahagian faraid telah jelas dinyatakan di dalam AlQuran. Ia dianggap sebagai Hududullah yang perlu dilaksanakan oleh setiap orang Islam yang beriman.

2. Pembahagian faraid terhadap harta pusaka si mati dibuat selepas ditolak kos urusan jenazah, hutang simati, harta sepencarian dan wasiat si mati. Baki daripada harta pusaka si mati barulah dibahagi bahagikan mengikut faraid.

3. Pembahagian sama rata terhadap harta pusaka simati boleh dibuat dengan syarat semua waris perlu tahu bahagian faraid masing- masing terlebih dahulu dan kesemua waris telah bersetuju dan redho pembahagian dibuat secara sama rata.

4. Hukum pembahagian faraid datang dengan tanggungjawab. Bahagian faraid untuk waris lelaki lebih tinggi berbanding dengan waris perempuan kerana waris lelaki bertanggungjawab untuk menjaga waris-waris perempuan dengan harta pusaka yang diterima, sedangkan waris perempuan hanya bertanggungjawab untuk dirinya sendiri sahaja dan harta faraid yang diterima hanyalah lah untuk dirinya sahaja.

5. Sijil faraid diperlukan untuk mengesahkan waris yang sah yang berhak menerima harta pusaka si mati dan untuk mengesahkan bahagian sebenar yang berhak diterima oleh setiap waris. Walau bagaimanapun ada pekeliling yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Tanah dan Galian Malaysia yang tidak mengiktiraf sijil faraid untuk urusan pendaftaran perletakanhak atau turun milik di pejabat tanah.

6. Hibah tidak boleh dilakukan semata-mata bertujuan untuk mengelakkan daripada faraid atau sebagai langkah untuk lari daripada faraid kerana merasakan pembahagian faraid adalah tidak adil. Hibah sepatunya dilakukan atas dasar rasa kasih sayang kepada ahli keluarga ikhlas kerana Allah.

7. Hukum hibah yang dibuat untuk tujuan mengelakkan daripada melaksanakan faraid tetap sah dari segi hukum fekah dengan syarat ianya mematuhi semua rukun dan syarat hibah. Cuma dari segi akhlaq sebagai seorang Muslim yang beriman kepada Allah ianya sangat tidak patut dilakukan.

8. Harta yang telah dihibah tidak boleh ditarik balik sekiranya setelah berlakunya penyerahan (qabad), melainkan hibah daripada ibu/bapa kepada anak.

9. Hibah digalakkan dibuat secara bertulis untuk mengelakkan perbalahan di kemudian hari. Dan sebaik-baiknya dapatkan pengesahan hibah daripada Mahkamah Syariah terus untuk mengesahkan hibah tersebut supaya tidak timbul masalah dan perbalahan di kemudian hari terutamanya selepas pemberi hibah meninggal dunia.

10. Hibah hartanah yang tidak didaftarkan pindahmilik, masih dianggap sah asalkan telah berlaku qabad (penyerahan) kepada penerima hibah.

11. Terdapat khilaf dari segi hukum syarak dan juga perlaksaan undang-undang di Malaysia untuk hibah bersyarat atau Hibah hartanah yang masih digadaikan kepada bank. Setakat ini tiada peruntukan undang-undang bertulis yang khusus tentang hibah bersyarat. Undang-undang yang ada hanyalah berdasarkan kepada keputusan Mahkamah Syariah yang berbeza-beza bergantung kepada fakta seuatu kes dan bergantung kepada sejauh mana pihak peguam dapat berhujah meyakinkan hakim tentang hibah bersyarat tersebut.

12. Walaupuan secara amalannya Mahkamah syariah cenderung merujuk kepada pendapat mazhab Syafie dalam memutuskan sesuatu kes berkenaan faraid atau hibah, tetapi Mahkamah Syariah tidak semestinya terikat untuk menerima pendapat Syafie dalam memutuskan sesuatu kes berkaitan faraid atau hibah.

13. Perunding pusaka/hibah hendaklah diberikan ilmu dan kefahaman sebenar tentang penghayatan dan perlaksanaan sebenar faraid dan hibah supaya tidak mengelirukan masyarakat atau dilihat untuk mempromosi dan menjual produk hibah mereka semata-mata.

15. Tiada peruntukan undang-undang khusus tentang Hibah bersyarat terhadap hartanah tetapi sudah ada peruntukan khusus di dalam undang-undang yang membenarkan hibah bersyarat pada manfaat takaful.

Moga sedikit perkongsian ini dapat memberi kesedaran dan pemahaman sebenar kepada masyarakat tentang perlaksaan faraid dan hibah di Malaysia.

Kesimpulannya, hibah bukanlah cara untuk mengenepikan faraid tetapi hibah sewajarnya menjadi pelengkap kepada faraid itu sendiri.

Wallahuaklam. Terima kasih.

Kredit Artikel:

SALKUKHAIRI ABD SUKOR
Timbalan Presiden
Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 2