Konsep Tabarru’ Dalam Intipati Takaful

Konsep Tabarru’ Dalam Intipati Takaful

Allah memerintahkan umat Islam agar bekerjasama di dalam perkara-perkara yang baik. Sebagaimana  firmanNya: “Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan jangalah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa dan permusuhan. Dan bertaqwalah kepada Allah, kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaNya” (Al-Ma’idah:2)

Industri takaful merupakan satu contoh kerjasama tersebut dan sesungguhnya, konsep tabarru’ adalah intipatinya. Bank Negara Malaysia menerangkan: “Tabarru’ adalah persetujuan peserta untuk melepaskan sebagai sumbangan, sebahagian daripada caruman takaful yang dipersetujui untuk dibayar, untuk membolehkannya memenuhi tanggungjawab untuk saling membantu dan menanggung bersama sekiranya berlaku apa-apa musibah kerugian ke atas para pesertanya.

Konsep tabarru’ ini menolak unsur-unsur ketidaktentuan di dalam kontrak takaful. Perkongsian keuntungan atau lebihan yang mungkin terhasil daripada operasi takaful hanya dilakukan selepas tanggungjawab membantu para peserta teleh dipenuhi. Dengan itu, operasi takaful boleh dilihat sebagai perniagaan untuk berkongsi keuntungan di antara pengendali takaful dan para peserta dalam sesuatu kumpulan skim”.

Pengendali takaful bertindak sebagai syarikat pengurusan skim takaful sepertimana dalam pengurusan skim pelaburan berkumpulan. Selain daripada bayaran yuran pengurusan yang diterima, pengendali takaful juga menerima keuntungan bersama seperti yang dipersetujui. Hal berkongsi untung pelaburan ini tidak ada bagi pengurus skim pelaburan berkumpulan.

Di dalam insurans, tidak terdapat konsep atau amalan tabarru’. Ini dapat menjelaskan mengapa sesetengah pengalisisi melihat insurans sebagai pemindahan risiko dan takaful sebagai perkongsian risiko di dalam proses pengurusan risiko.

 

Takaful berasal daripada perkataan Arab, Kafalah, yang bererti untuk menjamin. Maka, industri takaful adalah semata-mata berhubung suatu kerjasama untuk saling menjamin di antara satu sama lain terhadap sesuatu kerugian yang dikenalpasti, dan bukannya memindahkan risiko kepada syarikat penanggung risiko pada harga premium tertentu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 5

20 Mitos Tentang Takaful Yang Popular dan Menyeramkan Orang Ramai

mitos, fakta
Mitos atau fakta
 

20 Mitos Tentang Takaful Yang Popular dan Menyeramkan Orang Ramai

 
Kalau kita tidak tahu hakikat sebenar, kita yang RUGI.
 
Moga bermanfaat untuk semua.
 
Jom Ambil Tahu!
 
1) AMBIL DUIT
 
-> Mitos – “Takaful nak ambil duit kita”
 
-> Hakikat – Takaful bantu uruskan duit kita.
 
2) ANAK KECIL
 
-> Mitos – “Anak masih kecil, Alhamdulillah sihat walafiat. Jauh lagi masa untuk berpenyakit. Lambat lagi nak tua”
 
-> Hakikat – Anak kecil sekarang berisiko tinggi untuk menerima penyakit berjangkit yang sukar untuk diubati dan memerlukan kos perubatan yang tinggi.
 
3) JAMIN ASET
 
-> Mitos – “Takaful manfaatnya bila dah mati atau sakit”
 
-> Hakikat – Kita boleh insuranskan kewangan dengan jumlah pinjaman bank untuk pembelian aset-aset kita. Ia memudahkan waris menjelaskan baki pinjaman.
 
4) BAYAR
 
-> Mitos – “Kalau buat takaful kita jadi miskin, agentnya jadi kaya raya”
 
-> Hakikat – Duit kita yang selamat kerana tidak perlu keluarkan duit sendiri bila ditimpa musibah. Dan tiap-tiap bulan kita bayar ke syarikat ins/takaful bukan ke agent.
 
5) BELAH BADAN
 
-> Mitos – “Kalau mati nanti, kena belah perut untuk siasat kematian sebab nak claim insurans”
 
-> Hakikat – Pampasan kematian hanya perlu sertakan sijil kematian. Proses bedah siasat adalah prosedur kes Polis bukan untuk claim takaful.
 
6) BELANJA
 
-> Mitos – “Ada duit lebih nanti barulah boleh buat takaful”
 
-> Hakikat – Menyimpan dahulu. Ada baki baru berbelanja. Agar tidak menyesal di kemudian hari kerana tiada perlindungan kewangan bila ditimpa musibah.
 
7) HOSPITAL
 
-> Mitos – “Hospital kerajaan kan ada, buat apa nak membazir dapatkan rawatan di hospital swasta”
 
-> Hakikat – Oleh kerana terlalu ramai yang datang untuk dapatkan bantuan perubatan, bantuan perubatan diutamakan untuk pesakit yang kritikal dan kronik.
 
8) KEMALANGAN
 
-> Mitos – “Kalau ambil takaful, biasanya orang tu mesti accident atau mati lepas tu”
 
-> Hakikat – Mati dan kemalangan itu sudah ketentuan Illahi. Syukur Allah dah detik kan hati untuk ambil takaful sebelum itu supaya ada dana untuk waris teruskan hidup.
 
9) KENAL
 
-> Mitos – “Tak nak lah jumpa dia sebab dia tu agent takaful tu”
 
-> Hakikat – Untung ada kawan atau saudara mara yang merupakan agent takaful kerana mudah untuk kita dapatkan bantuan dan pampasan bila diperlukan.
 
10) KUKUH
 
-> Mitos – “Takaful ni penipu. Bila kita dah sakit nak claim susahnya”
 
-> Hakikat – Kaji dulu syarikat takaful tersebut sebelum mohon. Pilihlah syarikat takaful yang sudah kukuh dan mempunyai rekod perkhidmatan yang baik.
 
11) MAJIKAN
 
-> Mitos – “Syarikat kan boleh tanggung kos perubatan dan beri pampasan pada kita dan keluarga jika kita sakit atau kemalangan”
 
-> Hakikat – Kos perubatan yang ditanggung oleh syarikat ada limitnya. Jika kita kritikal syarikat terpaksa berhentikan kita dari kerja kerana mereka tidak mahu rugi.
 
12) PENDIDIKAN
 
-> Mitos – “Kenapa perlu fikir tabung pendidikan? Kitakan ada biasiswa dan PTPTN untuk biaya anak ke sekolah hingga ke universiti”
 
-> Hakikat – Bila anak habis belajar, mereka terpaksa bekerja keras untuk membayar balik hutang pendidikan mereka kepada institusi peminjam wang pendidikan terdahulu.
 
13) SAKIT
 
-> Mitos – “Kalau sakit atau hilang upaya kekal, insya’Allah kita ada kawan-kawan dan saudara mara yang ramai untuk membantu”
 
-> Hakikat – Kawan-kawan dan saudara hanya mampu ziarah dan sedekah kan doa kerana mereka juga ada tanggungan untuk dibiaya.
 
14) SIASAT
 
-> Mitos – “Semua penyakit boleh dirawat di hospital kerajaan”
 

> Hakikat – Kena tunggu “waiting list” (berbulan) untuk set temu janji dengan doktor pakar bagi menyiasat apakah penyakit yang sedang kita hadapi.
 
15) SIHAT
 
-> Mitos – “Bila mati baru dapat takaful. Itu pun waris yang dapat”
 
-> Hakikat – Bukan sahaja kos perubatan di tanggung bagi menyembuhkan malah diberikan elaun harian inap di hospital dan pembedahan untuk galakkan sihat kembali.
 
16) BELUM SAKIT
 
-> Mitos – “Alhamdulillah sekarang sihat walafiat. Kalau dah sakit nanti barulah ambil takaful”
 
-> Hakikat – Syarat layak menerima pampasan dan pembiayaan perubatan adalah sihat tubuh badan ketika memohon takaful.
 
17) SIMPANAN
 
-> Mitos –  “Bazir bayar takaful setiap bulan. Baik simpan duit di bank aje. Nanti banyaklah simpanan kita”
 
-> Hakikat – Apabila sakit atau hilang keupayaan kekal sudah tidak mampu bekerja maka tidak dapat menambah simpanan malah perlu keluarkan simpanan.
 
18) SUSAH
 
-> Mitos – “Susah nak berurusan dengan pihak takaful bila kita nak masuk hospital atau buat claim”
 
-> Hakikat – Hanya perlu berikan kad perubatan ke kaunter pendaftaran hospital apabila mahu dimasukkan ke hospital.
 
19) TUA
 
-> Mitos – “Kalau buat takaful, kita kena bayar sampai tua”
 
-> Hakikat – Bayar takaful sehingga 70 tahun. Takaful lindung sehingga umur 80 tahun. Baki 10 tahun sudah tidak perlu bayar sendiri kerana sudah ada simpanan terhasil.
 
20) TUNTUTAN
 
-> Mitos – “Mana-mana agent takaful boleh tolong buatkan tuntutan kita”
 

> Hakikat – Hanya agent takaful yang telah kita lantik terdahulu yang boleh bantu uruskan hal tuntutan kita. Pilihlah agent yang terbaik dan mudah berurusan.
 
Hakikatnya Perlindungan Takaful meruapakan keperluan setiap individu masa kini di mana segala kos telah meningkat demi jaminan menampung dan menjalani kehidupan akan datang kerana sakit, hilang upaya atau meninggal dunia pasti terjadi. Sediakan dana sebelum kita atau waris benar-benar memerlukannya.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 17

8 Tips Panduan Mencari Insurans Takaful

Pelbagai syarikat ins/takaful
8 Tips panduan mencari ins/takaful.
 
Sedikit tips untuk anda yang berminat untuk mendapatkan Takaful/Insurans Hayat yang masih mencari-cari plan yang sesuai dengan keperluan dan bajet. Namun jangan biarkan MASA SIHAT berlalu sehingga tiba MASA SAKIT kerana mungkin disaat itu permohonan anda tidak lagi diterima.
 
1. Buat perbandingan kadar sumbangan/permium. Pastikan perbandingan dari segi kadar premium dan manfaat yang ditawarkan. Perbandingan perlulah setara. Biarlah kereta dengan kereta, bukan kereta dengan basikal.
 
2. Fahami perlindungan yang ditawarkan serta terma dan syarat. Pastikan anda memahami apa polisi ins/takaful anda tawarkan. Fahami juga terma dan syarat seperti pengecualian risiko.
 
3. Elakkan sebarang perlindungan yang tidak diperlukan. Beli apa yang anda perlu dan rasa berisiko tinggi dalam kehidupan anda bukan kerana anda terpengaruh dengan manfaat yang anda sendiri tidak faham.
 
4. Pastikan Ins/takaful hayat itu sesuai dengan anda. Kaji polisi yang dicadangkan oleh agen dan dapatkan penerangan satu persatu dan anda boleh membuat pemilihan manfaat tambahan yang sesuai untuk anda.
 
5. Fahami dan pastikan tarikh polisi berkuatkuasa, tempoh menunggu, pengecualian. Ini penting kerana sebelum tempoh berkuatkuasa anda tidak akan dapat membuat tuntutan terhadap ins/takaful tersebut. Fahami juga tentang pengecualian penyakit sedia ada.
 
6. Isikan borang dengan cermat. Pastikan anda fahami dan baca dengan teliti sebelum menurunkan tandatangan.
 
7. Baca polisi anda setelah menerimanya dan simpan dengan cermat. Cuba fahami apa yang tertulis dalam polisi dan pastikan anda tahu risiko apa yang dilindungi.
 
8. Paling PENTING!, kenali agent anda!. Pastikan keserasian anda berurusan dengannya. Merekalah yang anda cari bila anda nak buat sebarang tuntutan (claim) nanti.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 2

Ramai lagi yang masih belum memiliki takaful medical card rupanya….

Dr Beni bercakap berdasarkan pengalaman…

Ada yang tanya saya, “medikal kad ni dah boleh pakai terus ke?”

BOLEH..untuk certain2 keadaan seperti kemalangan atau kematian sebab kemalangan..tapi secara rasminya medikal kad boleh pakai lepas 4 bulan/120 hari untuk semua penyakit…

Ada lagi yang tanya, “bersalin cover tak?”…bersalin tidak cover sebab itu bukan penyakit..itu buatan orang 😆

Melainkan kalau ada komplikasi kehamilan baru ada manfaat untuk cover (bukan semua polisi)..

Jangan berlengah lagi, jangan tangguh lagi, dapatkan medikal kad anda..apply ikut bajet anda ye. Jangan over bajet pulak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 1

Salah faham mengenai tempoh “Waiting Period 120 hari medical card”.

Tempoh menunggu

Salah faham mengenai tempoh “Waiting Period 120 hari medical card”.

Anggapan pemilik medical card terutama bagi mereka yang mendaftar takaful kerana telah ada simptom penyakit atau sedang menyorokkan masalah kesihatan ketika membuat pendaftaran.

“Tunggu medical card habis tempoh waiting period 120 hari, lepas tu boleh pergi rawatan hospital dan takaful cover semua kos dan bil hospital.”

Fakta yang sebenarnya mengenai waiting period:

Apa-apa penyakit spesifik (specified illness) yang wujud dalam tempoh 120 hari pertama medical card sedang berkuatkuasa, sama ada pemohon tersebut SEDAR ataupun TIDAK SEDAR akan penyakit tersebut, akan DIKECUALIKAN daripada perlindungan takaful.

Pihak takaful berhak menolak untuk membayar tuntutan perubatan dan menjalankan MEDICAL INVESTIGATION sekiranya terdapat tuntutan yang meragukan dan melibatkan tempoh ‘waiting period’ medical card.

Benda ni penting.

Sebab ramai yang dah ada penyakit dan sorok penyakit, kemudian tunggu 120 hari, terus pergi hospital. Bila diagnosis, report doktor akan keluar penyakit bawah kategori specified illness.

Takaful akan REJECT claim. Dan waktu tu akan keluar ayat…

“Takaful tipu”

“Takaful susah nak claim”

Dan macam-macam lagi ayat negatif.

Jadi, seeloknya, DAFTAR MEDICAL CARD SEMASA SIHAT DAN SEAWAL YANG MUNGKIN.

Nak quotations? Sila isi form di bawah ini.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 1

5 Masalah Dalam Masyarakat Yang Boleh Dibantu Dengan Adanya Takaful.

 

5 Perkara Sebelum 5 Perkara

5 Masalah Dalam Masyarakat Yang Boleh Dibantu Dengan Adanya Takaful.

1- Mati Terlalu Awal (Dying Too Soon)

Meninggal dunia pada usia muda. Orang yang meninggal dunia akan meneruskan kehidupan ke Alam Barzakh, tapi yang ditinggalkan. Terutama individu yang baru berumah tangga dan mempunyai tanggungan isteri dan anak yang masih kecil. 

Cuba bayangkan bagai mana mereka ingin meneruskan kehidupan setelah kehilangan suami dan ayah. Suami dan ayah meninggal dunia, pendapatan untuk menampung keperluan kewangan keluarga pun akan terhenti. 

Suami dan Ayah tidak boleh diganti, tetapi pendapatan Suami dan Ayah boleh diganti sekiranya beliau mengambil plan takaful.

2- Hidup Terlalu Lama (Living Too Long)
Pendek umur pun masalah, panjang umur pun ada masalah. Masalahnya adalah, cukup ke simpanan kita utk teruskan penghidupan. 

Ramai masyarakat kurang sedar mengenai kepentingan menabung pada usia muda. Sebaliknya mereka lebih suka berbelanja daripada menyimpan.

3- Hidup Umpama Mati (Living Death)
Hidup akan tetapi umpama mati. Lumpuh kekal keseluruhan (TPD). Kita fikirkan….perlu tak untuk mempunyai sejumlah wang bagi menampung perbelanjaan harian sekiranya seseorang mengalami TPD. 

Kalau seseorang itu tidak mempunyai simpanan yang cukup, tiba-tiba mengalami TPD sama ada akibat kemalangan atau penyakit, bagai mana utk teruskan kehidupan. Siapa yang akan bantu sekiranya dah jadi mcm tu?. Mak Ayah?..Adik Beradik, saudara-mara…..ya..mereka akan bantu, tapi alangkah bagusnya kalau mereka hanya perlu membantu dari segi tenaga tanpa membantu dari segi kewangan. 

Sebab kewangan telah ditanggung oleh Pihak Takaful, termasuklah semua kos rawatan di hospital, semuanya di tanggung oleh Pihak Takaful.

4- Menjana Kekayaan (Wealth Creation)
Semua orang ingin mengumpul kekayaan, tapi masih ramai yang tak tau bagaimana.

Takaful boleh membantu anda merancang kewangan anda untuk mencapai objektif kewangan anda.

5- Pendidikan Anak-Anak (Child Education)
Hadiah yang paling berharga daripada ibu bapa kepada anak-anak adalah PENDIDIKAN YANG SEMPURNA. 

Akan tetapi, tahukah anda, berapa kos yuran pendidikan di Universiti Tempatan atau Luar Negara sekarang nie? Takkan kita nak biarkan anak kita menanggung hutang selepas mereka tamat belajar, sedangkan masa tu mungkin mereka belum mempunyai pekerjaan lagi. 

Siapa yang ada pilihan kita atau dia (anak)? Dia tak de pilihan sebab Ibu Ayah yang mempunyai pilihan sama ada utk menyediakan simpanan pendidikan untuk anak atau tidak. 

Keperluan untuk itu amat mendesak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 4

Insurans Takaful Ikut Keperluan

 
Asas keperluan dalam kehidupan

Insurans Takaful Ikut Keperluan

Berapa banyak perlindungan yang kita sebenarnya perlukan?

Jika anda bertanya kepada ejen insurans takaful yang kurang berpengalaman, besar kemungkinan dia akan bertanya: “Berapa bajet anda?” Jika anda bertanya kepada akauntan pula, besar kemungkinan dia akan bertanya: “Sudahkah anda menyediakan bajet untuknya?” Mari kita menelitinya dari sudut pandangan berasaskan keperluan.

Bagaimana saya menentukan nilai perlindungan saya?

Selalunya, orang membuat keputusan mengenai amaun perlindungan mereka berdasarkan bajet iaitu premium mampu dibayar. Pendekatan ini tiada salahnya tetapi lebih baik jika anda menentukan bayaran jumlah perlindungan berdasarkan berapa banyak anda perlukan daripada apa yang anda mampu.

Bagaimana saya menentukan keperluan?

Keperluan anda pada umumnya boleh dikategorikan sebagai serta-merta, berterusan dan masa depan. Keperluan serta-merta ialah perbelanjaan yang diperlukan apabila anda meninggal dunia dan biasanya perbelanjaan ini sekali atau sekali gus sahaja. Keperluan berterusan ialah perbelanjaan yang berulang dan diperlukan oleh keluarga anda untuk meneruskan hidup sehari-hari. Keperluan masa depan ialah perbelanjaan yang mungkin belum nampak sekarang tetapi pasti akan timbul suatu masa nanti. Contoh ketiga-tiga kategori ini adalah seperti berikut:

Serta-merta

    • Perbelanjaan perubatan yang tidak dilindungi.
    • Pinjaman rumah
    • Pinjaman kereta
    • Hutang kad kredit
    • Pinjaman peribadi
    • Cukai tertunggak
  • Hadiah/pemberian sekaligus.

Berterusan

    • Makanan
    • Rumah
    • Pakaian
    • Utiliti
    • Pengangkutan
    • Perbelanjaan perubatan
    • Insurans/Takaful
  • Hadiah/pemberian tahunan


Masa depan

    • Pendidikan anak
  • Persaraan
5 Perkara Sebelum 5 Perkara
Bagaimana saya hendak mengira jumlah amaun diperlukan?

Anda boleh menggunakan pendekatan jumlah keperluan untuk menentukan amaun diperlukan. Anda perlu menggabungkan keperluan modal anda dengan keperluan pendapatan anda. Keperluan modal anda termasuklah perkara yang disenaraikan dalam ruang keperluan serta-merta manakala keperluan pendapatan anda ialah perkara yang tertera dalam ruang keperluan berterusan. Contohnya, keperluan pendapatan bulanan keluarga untuk perkara di atas atau sumbangan tetap kepada pertubuhan/yayasan amal kegemaran anda meskipun ketika anda sudah tiada lagi. Berkenaan amaun perlindungan untuk keperluan masa depan anda, lebih baik mengiranya secara berasingan dan memodalkannya ke nilai setara hari ini.

Contoh pengiraan pendekatan jumlah keperluan individu yang mahu memberikan keluarganya pendapatan tahunan sebanyak RM40,000 dan pada masa yang sama, menyumbangkan sebanyak RM10,000 setahun kepada badan amal pilihannya selama 20 tahun. Dia juga mempunyai pinjaman rumah yang belum dijelaskan sebanyak RM200,000 dan mahu menyumbangkan derma sekaligus sebanyak RM100,000. Keperluan modalnya ialah RM300,000 (RM200,000 + RM100,000) manakala keperluan pendapatannya ialah RM1,000,000 [(RM40,000 + RM10,000) x 20 tahun]. Oleh itu, dengan menggunakan pendekatan jumlah keperluan, amaun perlindungan yang diperlukannya ialah RM1.3 juta (RM300,000 + RM1,000,000).

Jumlah keperluan insurans hayat saya?

Ia adalah jumlah amaun diperlukan (seperti yang dikira di atas) tolak sumber kewangan sedia ada. Ini termasuk simpanan peribadi dan pelaburan anda, insurans takaful hayat dan kumpulan dan pendapatan pasangan anda, jika ada. Jadi, kalau kita ambil contoh di atas dan mengandaikan sumber kewangan sedia ada individu itu ialah RM300,000, maka jumlah keperluan ins/takaful hayatnya ialah RM1 juta (RM1.3 juta – RM300,000)

Jika tiada insurans takaful langsung?

Di negara kita, tiada undang-undang yang mengatakan bahawa kita mesti mengambil ins/takaful. Bagaimanapun, kita semua mempunyai insurans takaful, sama ada kita membelinya atau tidak. Satu-satunya persoalan ialah siapa yang menginsuranskan kita – syarikat insurans takaful atau kita sendiri? Jika anda memutuskan untuk tidak membeli polisi insurans takaful, anda sebenarnya menginsuranskan diri anda sendiri ataupun apa yang kita sebut sebagai ‘Self-Insured’. Apabila sesuatu yang tidak diingini menimpa diri kita, keluarga kita dan orang tersayang, kita terpaksa bergantung pada wang simpanan kita untuk menyara hidup sehingga sumber pendapatan lain diperoleh. Ini mungkin bukan satu bentuk perancangan yang bijak dan pastinya tidak kos efektif. Oleh itu, jika anda memilih untuk tidak membeli polisi ins/takaful langsung, anda sebenarnya menanggung semua risiko sendiri.

Kesimpulannya, berapa banyak perlindungan insurans takaful hayat yang kita perlukan sebenarnya bergantung pada keperluan dan keadaan kita sendiri. Secara idealnya, kita sepatutnya mengambil perlindungan insurans takaful yang mencukupi tetapi keadaan mungkin menyebabkan kita perlu menyeimbangkan antara keperluan dan kewajipan masa depan kita.

-credit to artikel BH- 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 1

Teras Tujuan Insurans Takaful Hayat

takaful protection, early stage
Ambil awal atau bertangguh lagi?
 

Teras Tujuan Insurans Takaful Hayat

Mengapa saya perlukan insurans takaful hayat?

Tujuan utamanya untuk perlindungan dari segi kewangan bagi sebarang akibat buruk mungkin dihadapi ekoran kematian pencari nafkah sebelum waktunya. Sebenarnya, anda bukan orang yang perlukan insurans takaful hayat. 

Yang memerlukannya ialah keluarga tersayang. Insirans takaful hayat bertujuan menggantikan pendapatan anda untuk tanggungan anda, iaitu anak, pasangan, adik beradik atau sesiapa saja yang akan menghadapi kesempitan kewangan jika anda meninggal dunia sebelum waktunya. 

Boleh dikatakan, ia bukan lagi satu pilihan tetapi satu keperluan dalam kehidupan masyarakat moden hari ini.

Bagaimana jika saya tiada pendapatan untuk diganti?

Jika anda seorang ibu atau bapa yang menguruskan rumah tangga atau anda kini hilang pendapatan, secara teknikalnya tiada apa perlu digantikan. Bagaimanapun, jangan lupakan nilai tersirat ibu atau bapa yang menguruskan rumah tangga ini. 

Jika anda tiada untuk menjaga anak dan rumah, perbelanjaan tambahan masih perlu ditanggung bagi perancangan lain. Jadi, anda tidak boleh katakan tiada pendapatan perlu digantikan. Bahkan, pendapatan pencari nafkah keluarga masih hidup, boleh terjejas kerana dia mungkin perlu bercuti daripada kerja untuk semuanya teratur. 

Jika anda kini tiada pendapatan, ini tidak bermakna anda tidak akan memperoleh pendapatan pada masa depan. 

Potensi perolehan pendapatan anda pada masa depan juga perlu dilindungi. Ingat bahawa anda patut mengambil perlindungan insurans takaful hayat ketika anda merasakan anda tidak memerlukannya – ketika anda memerlukannya, ia sudah terlambat!

Adakah manfaat insurans takaful hayat hanya dibayar ketika kematian saja?

Selain perlindungan kematian, insurans takaful hayat juga lazimnya turut melindungi Hilang Upaya Menyeluruh dan Kekal. 

Jika anda disahkan oleh pengamal perubatan bahawa anda mengalami keadaan itu, anda akan dibayar jumlah pendahuluan daripada jumlah diinsuranskan, tertakluk kepada had tertentu.

Bagaimana dengan perlindungan kematian akibat kemalangan?

Ya, polisi insurans takaful hayat anda juga melindungi kematian akibat kemalangan. Bahkan, ia juga melindungi kematian akibat sebarang sebab. 

Ia juga melindungi Hilang Upaya Menyeluruh dan Kekal akibat kemalangan. Manfaat ini akan dibayar disamping mana-mana polisi. Kemalangan Diri lain yang mungkin anda miliki.

Bagaimana dengan perlindungan kematian akibat bunuh diri?

Ada Fasal Bunuh Diri dalam polisi anda yang menyatakan: “Kematian Hayat Yang Diinsuranskan akibat Bunuh Diri, semasa siuman atau tidak siuman, dalam tempoh satu tahun dari tarikh polisi dikeluarkan atau dari tarikh mana-mana penghidupan semulanya, mana-mana yang kemudian, akan menyebabkan polisi ini terbatal.” 

Ini bermakna selepas tempoh satu tahun itu, kematian akibat bunuh diri turut dilindungi.

Apakah kegunaan lain insurans takaful hayat?

Selain sebab disebutkan di atas, insurans takaful hayat juga digunakan untuk:

1. Membayar perbelanjaan akhir
Tiada yang percuma didunia ini – mati pun ada bayaran yang perlu dibayar untuk meninggalkan dunia ini! Bayaran ini ialah seperti kos ‘probet’ dan kos pentadbiran harta pusaka yang lain, hutang dan perbelanjaan perubatan yang tidak dilindungi oleh polisi insurans takaful kesihatan anda. 

Insurans takaful hayat sangat berguna untuk membiayai sebahagian kos ini dan memastikan keluarga anda mempunyai wang tunai yang secukupnya bagi meneruskan kehidupan mereka tanpa gangguan.

2. Sebagai warisan
Ketika kebanyakkan daripada kita bergelut untuk meneruskan hidup, persoalan meninggalkan warisan untuk orang tersayang jarang melintas di fikiran kita. 

Insurans takaful hayat adalah antara cara paling efisien bagi mewujudkan warisan untuk orang tersayang walau sekecil mana pun kemampuan anda. Anda cuma perlu tentukan berapa banyak yang mampu diperuntukkan sebagai premium anda dan memutuskan siapa anda mahu namakan sebagai penama dalam polisi insurans takaful hayat anda. 

Malah insurans takaful hayat juga mungkin satu-satunya instrumen kewangan yang mana anda membayar ringgit terdiskaun untuk mewujudkan warisan yang besar. Maksudnya – dengan nilai (bayaran) premium yang kecil, anda boleh mendapatkan jumlah perlindungan yang agak besar, bergantung pada umur anda dan jenis produk. 

Kelebihan tambahan ialah wang insurans takaful itu dikecualikan cukai! Selain itu, insurans takaful juga boleh digunakan untuk membuat sumbangan kepada badan amal kegemaran anda. 

Dengan menggunakan polisi ins/takaful hayat, anda sebenarnya membuat sumbangan yang lebih besar daripada jika anda mendermakan wang tunai yang sama banyak dengan premium polisi.

3. Mewujudkan sumber simpanan.
Insurans takaful hayat boleh bertindak sebagai satu bentuk ‘tabungan paksa’ terutama bagi mereka yang liat menabung. 

Kebanyakkan pelan ins/takaful hayat menyertakan ciri nilai tunai yang boleh anda keluarkan pada masa tertentu atau meminjam daripadanya. Ini berfungsi sebagai satu lagi tabungan dana bagi tujuan kecemasan atau barangkali untuk pendidikan anak anda atau persaraan anda sendiri. 

Bagaimanapun, tujuan utama memiliki ins/takaful hayat ialah sebagai alat perlindungan dan pengumpulan kekayaan. Ia bukannya pengganti program simpanan/pelaburan anda yang lain tetapi cuma melengkapi program itu.

Kesimpulannya, tiada instrumen kewangan lain di pasaran yang sama gunanya dengan insurans takaful hayat. Apabila kita melihat tujuan, kita mendapati ia sememangnya instrumen menakjubkan bagi melindungi orang tersayang.

-petikan dari artikel sihat BH- 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 1