PERANAN TAKAFUL DALAM PERANCANGAN HARTA PUSAKA

Peranan takaful dalam perancangan harta pusaka
 

Apa itu takaful dan apa kaitan pula takaful dengan perancangan harta pusaka..?

Secara am nya takaful adalah suatu bentuk medium perlindungan dan perancangan harta pusaka adalah suatu medium untuk pengagihan..

Takaful dan Perancangan harta pusaka sangat saling memerlukan antara satu sama lain.

Tapi pada pandangan orang kita, bila kita cerita bab takaful dalam mind set dah pikir..owh takaful ni hanya untuk cover medical dan life sahaja

Dan ada dikalangan kita juga masih kurang jelas dengan peranan takaful dalam kehidupan dan khusus nya juga dalam pengurusan harta pusaka

Ya betul, kita tidak boleh lari dari sakit dan mati..sememang nya kita sudah pun mengikat 1 kontrak bahawa kita perlu hadapi suatu yang pasti iaitu Mati

Bila kita cerita bab perancangan, perancangan yang kita buat itu perlu teliti dan difahami..perancangan dilakukan bila hadir nya risiko selepas kematian kita….dan apa cara nya untuk mengurangkan risiko ini..?

Risiko ini datang dalam banyak perkara antara nya;
1. Rumah yang dalam hutang
2. Pendapatan keluarga terputus akibat kematian si suami
3. Ibu mertua datang tuntut harta si anak
4. Penyediaan wang untuk anak sambung belajar
5. Tiada kepakaran dalam menguruskan pindah hak milik rumah
6. Bila anak meninggal bapa tak nak rumah anak tapi nak duit sahaja sebagai ganti
7. Kos pengurusan pentadbiran harta pusaka
8. Business partner meninggal
9. Kos penyelesaian cukai simati
10. Wang perubatan ibu bapa, jika sebelum ini anak yang tanggung tapi anak meninggal dulu
11. Hutang dengan rakan-rakan, keluarga
12. Pembayaran urusan badal haji, fidyah dan kifarah

Pendek kata semua risiko tersebut perlukan wang atau perlindungan takaful dan ia perlu disempurnakan

Jom kita ambil contoh:
Abu ada:-
– Isteri
– Anak- anak
– Ibu bapa
– Sebuah rumah yang masih berhutang
– Kereta dan motosikal yang masih berhutang
– Tanah pusaka
– Syarikat
– Sedikit wang simpanan dan EPF

Andai kata dia meninggal dunia apakah solution untuk Abu untuk melakukan perancangan dan bagaimana Abu perlu memainkan peranan Takaful.

Kerana dalam menjalankan perancangan, Abu perlu memikirkan tentang risiko dan antara yang perlu Abu lihat adalah;

1. Income replacement – pendapatan gantian bagi keluarga Abu
2. Debt cancellation – perlupusan hutang-hutang Abu
3. Income tax optimization – pembayaran cukai
4. Contigency education – rancangan kos pembelajaran anak-anak Abu
5. Estate redemption – penyediaan wang untuk tebus pusaka
6. Estate administration kos – penyediaan kos urus tadbir harta pusaka
7. Medical plan – kos rawatan untuk keluarga
8. Pembayaran penyucian untuk diri sendiri – haji badal,wakaf atau sedekah

Boleh disimpulkan Takaful ini ibarat wang gantian bagi menyelesaikan risiko-risiko yang berlaku. Kalau nak pakai duit cash yang kita ada belum tentu kita ada simpan cash yang banyak..silap-silap hutang kita lagi banyak daripada asset atau harta

Jom belajar dan rancang.

Keluarkan diri dari kejahilan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Visits: 4

Kelebihan melantik syarikat Amanah berbanding Individu sebagai Wasi.

syarikat amanah yang dipercayai
as-Salihin Trustee Berhad – Pakar Perancangan Harta Pusaka Islam.
Post asal dipetik dari Laman Rasmi as-Salihin Trustee Berhad.

OK! JOM AMBIL TAHU!

Di dalam undang-undang hanya INDIVIDU atau SYARIKAT AMANAH sahaja yang boleh dilantik sebagai Wasi.

Kelebihan melantik syarikat Amanah berbanding Individu sebagai WASI

1.Kewujudan yang berkekalan.
-Syarikat Amanah tertakluk kepada Akta Syarikat Amanah 1949, manakala individu boleh jatuh sakit ataupun meninggal dunia dahulu sebelum pewasiat.

2. Amanah dan Bertanggungjawab
-Tidak seperti pemegang amanah individu, Syarikat Amanah sebagai badan yang dikawal oleh undang-undang mesti memastikan wang yang diamanahkan diurus, dijaga serta diagihkan dengan baik.

3. Pengecualian daripada Bon Pentadbiran
-Bagi kes-kes tidak berwasiat dan si mati meninggalkan harta pusaka bernilai 2 juta ke atas Mahkamah memerlukan dua orang penjamin di mana harta penjamin mestilah sama atau lebih banyak daripada harta si mati. Persoalannya siapakah yang ingin menjadi Penjamin tersebut?

Dapatkan penjelasan lebih lanjut dengan menghubungi Perancang Pusaka Islam berdekatan dengan anda..

INILAH CRITERIA UNTUK NAK LANTIK ‘2ND MAN’ URUS PUSAKA KITA.

Bukan saja-saja syarikat amanah ni ditubuhkan.

Kalau belum apa-apa dah fikir tentang kos, boleh mula fikir untuk lantik indovidu sebagai ‘2nd MAN’. Pun ada kos cuba tak dinyatakan specifically.

Tapi yang paling penting pastikan la ciri-ciri di atas dapat dipenuhi agar mudah urusan kita di ‘sana’ kelak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Visits: 4

Kenapa Kita Digalakkan Menulis Wasiat?

agihan-wasiat
Agihan Wasiat

Kenapa Kita Digalakkan Menulis Wasiat?

 
Tujuannya adalah untuk memudahkan waris-waris kita menguruskan harta pusaka selepas kematian kita nanti. Biasanya isi kandungan yang penting dalam dokumen wasiat ialah:

1) Kata-kata berbentuk nasihat, amanat dan pesanan yang baik kepada isteri/suami, anak-anak dan ahli keluarga yang lain

2) Senarai nama isteri/suami, anak-anak dan ahli keluarga yang boleh mewarisi. Ini penting untuk memudahkan wasi melaksanakan wasiat kepada sesiapa yang berhak. Kalau suami ada 3 orang isteri, senaraikan lah semua walaupun isteri pertama baru dapat tau saat wasiat tu dibacakan. Inilah gunanya tulis wasiat. Isteri pertama pun tak boleh nak marah dah sebab suami pun dah meninggal.

3) Senaraikan semua hutang piutang  yang kita ada. Ingat, hutang wajib dibayar. Walaupun ada hutang kat kedai runcit dlm buku 555 pun kena tulis juga. Tak tenang roh kita nanti kalau hutang tak selesai. Dah selesai hutang kalau ada baki baru boleh laksanakan wasiat yang seterusnya.

4) Barulah nyatakan hasrat nak bagi harta kat orang yang kita sayang tapi ingat ye, yang bukan waris sahaja. Sebagai contoh, nak bagi kat
anak angkat atau nak bagi kat adik-beradik. Adik beradik bukanlah waris kalau si mati ada anak lelaki. Contoh je. Anda kena kenalpasti dulu siapa waris-waris anda.

5) Kalau nak bagi untuk tujuan kebajikan lagi digalakkan tapi pastikan jumlah pemberian kepada bukan waris dan untuk tujuan kebajikan tu mestilah tak lebih dari 1/3 daripada jumlah keseluruhan harta.

mudah-wasiat
mudah dengan wasiat
 
6) Masukkan juga nama orang yang nak dilantik sebagai Wasi atau Pentadbir. Kalau nak lantik Pemegang Amanah atau Penjaga untuk anak-anak di bawah umur pun boleh ditulis sekali.

7) Pewasiat juga boleh masukkan sekali peruntukan kos untuk melaksanakan wasiat dan larangannya supaya tidak menggunakan hartanya bagi tujuan yang tidak bermanfaat kepada dirinya dan waris-waris yang ditinggalkan.

8) Dokumen Wasiat mesti ditandantangani oleh Pewasiat dan disaksikan oleh 2 orang saksi yang berkelayakan. Ini bagi mengelakkan pertikaian kesahihan dokumen Wasiat selepas kematian Pewasiat. Tapi jika ada pertikaian dari segi pelanggaran rukun sah wasiat, pihak yang tak berpuashati boleh merujuk wasiat tersebut ke Mahkamah Syariah.

9) Selepas selesai semua yang di atas barulah boleh bahagi-bahagikan baki lagi 2/3 harta kepada waris-waris yg layak mengikut bahagian masing-masing yang telah ditetapkan mengikut hukum faraid.

Sebenarnya samada kena buat wasiat atau hibah, keperluan setiap orang tak sama. Situasi dan keadaan yg berbeza memerlukan jalan penyelesaian yang berbeza. Yang penting, buatlah sesuatu dengan ilmu dan maklumat yang betul bukan sekadar ikut-ikutan. Dapatkan penjelasan dari yang pakar.

Sumber: Roslina Sabiyah & Co 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Visits: 2

SyaihanSirotin.com Hai, tekan loceng untuk terima promosi dan update dari website ini :-)
Dismiss
Allow Notifications