SIAPAKAH YANG PERLU MEMBUAT WASIAT?

pesanan terakhir
 

Ciri-ciri orang yang perlu membuat wasiat

📌Orang yang berhutang
-Semua jenis hutang wajib dilangsaikan, hutang ini termasuklah hutang dunia dan akhirat seperti pinjaman perumahan, pinjaman pelajaran, cukai-cukai kerajaan, zakat, fidyah, kaffarah dan sebagainya.

📌Mereka yang mempunyai harta
-Sedikit ataupun banyak harta pusaka yang ditinggalkan mestilah ditadbir untuk diagihkan mengikut syarak kepada waris-waris yang berhak dan harta ini mestilah ditadbir mengikut proses undang-undang sivil dan syariah.

📌Mereka yang mempunyai anak bawah umur & OKU.
-Di dalam wasiat, pewasiat sendiri boleh melantik penjaga harta bagi memastikan hak anak-anak bawah umur @ OKU terpelihara selepas ketiadaan kita.

📌Mereka yang mempunyai anak angkat
-Di dalam wasiat, pewasiat boleh memperuntukkan harta pusaka maksimum 1/3 kepada anak angkat.

📌Mereka yang ingin beramal jariah
-Di dalam wasiat, pewasiat boleh bersedekah dan berwakaf di dalam wasiat.

📌Mualaf
-Di dalam wasiat, pewasiat boleh memberikan harta pusaka kepada keluarga bukan islam dengan kadar maksimum 1/3.

📌Keluarga yang sukar untuk mendapat persetujuan
-Mereka yang mempunyai keluarga yang sukar untuk berkumpul dan mendapat persetujuan dalam sesuatu perkara perlu membuat wasiat untuk melantik wasi di dalam wasiat.

Adakah anda tergolong dalam golongan di atas? Rancang harta anda sekarang!!!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 8

Hibah Takaful Di Sebalik Kekurangan dan Kelebihannya.

hibah takaful
Kelebihan Hibah Takaful

Hibah Takaful Di Sebalik Kekurangan dan Kelebihannya.

HIBAH TAKAFUL: PRO & CON

Apa itu Takaful Trust dan kenapa ia lebih baik dari hibah takaful?

Pengenalan apa itu takaful?

Sebelum itu, apa itu hibah takaful?

Ia plan takaful yang mengunakan pengagihan secara HIBAH, maknanya duit pampasan yang akan dapat waktu meninggal akan diberikan 100% mengikut kehendak si mati

Apa kelebihan takaful yang menggunakan agihan HIBAH ini?

1.Duit boleh diperolehi dalam 7-30 hari ( bergantung kepada kes) sahaja tanpa melalui proses perolehan kuasa harta pusaka yang mengambil masa 3 bulan- 20 tahun. Cepat kan?

2.Duit takaful boleh digunakan sebagai duit survival untuk waris teruskan hidup secara biasa walaupun tanpa kita.

Bayangkan arwah meninggal aset bernilai 3 juta rumah, dan 1 juta duit dalam bank. Semua ini mengambil masa untuk diuruskan. Waktu menunggu duit ini? Mana waris nak dapat duit?

Di sinilah penting instrumen takaful dalam membantu keluarga kita yang baru kehilangan orang utama iaitu sumber pendapatan keluarga.

Setiap mereka yang bergaji, yang menampung keluarga mereka. WAJIB ambil takaful. Kalau anda tiada? Dengan duit siapa nak beli nasi dan lauk pauk? Siapa ingin bayar sewa rumah dan bayar kereta?

3.Agihan duit takaful tidak mengikut pergagihan faraid. Ia mengikut kehendak kita berdasarkan akad HIBAH.

Duit takaful tidak diagihkan ikut faraid kerana akad takaful mengunakan akad Hibah Ruqba. Mudah bahasa, ia bukan harta pusaka dan tak perlu diagih ikut faraid. Jadi jika anda tergolong dalam 12 golongan yang perlu membuat perancangan hibah. Takaful ialah instrumen yang sangat baik untuk bagi aset cair kepada waris anda apabila anda sudah tiada.

Kebanyakan orang tinggalkan tanah, tinggal rumah. Ia amat sukar untuk dicairkan. Ya betul waris sudah ada tempat tinggal selepas kita tiada. Tapi alangkah lebih baik anda berikan aset cair iaitu wang tunai untuk mereka teruskan kehidupan.

Namun, takaful yang menggunakan akad hibah ada kelompongannya. Ya betul.

Ada kekurangannya…

Ya, Apa kekurangan Takaful yang mengunakan Hibah sebagai penama.

Saya senaraikan di bawah.

Dalam kes kematian

1.Waris dapat sedepuk duit RM1,000,000. Anda rasa duit ini berapa lama dapat bertahan jika waris anda dapat?

Bayangkan anak atau pasangan anda boros orangnya? Barangkali habis dalam masa setahun saja.

Saya ada dapat satu kes, Waris dapat RM1,000,000. Habis dalam masa setahun saja! Ya. Setahun.

Sebab apa? Beli rumah cash RM700,000 dengan melancong dalam RM300,000.

Sedangkan duit itu sepatutnya digunakan dalam jangka masa panjang.

2.Waris tidak bayar hutang arwah kerana duit itu akad HIBAH, bagaimana anda nak suruh orang bayar hutang anda dengan hadiah yang anda berikan kepada dia? Pelik kan?

Jadi jika ada agen takaful ambillah takaful untuk bayar hutang arwah. Sebenarnya waris berhak untuk tidak membayarnya. Sebab memang hak beliau 100%.

3.Jika penerima duit hibah bawah 18 tahun. Duit itu tidak boleh dikeluarkan atau akan diberikan kepada penjaga harta. Bagaimana anak anda nak survive jika tiada duit yang boleh diambil kerana semua beku.

Ini permasalahan yang berlaku jika takaful menggunakan akad hibah.

Bagaimana pula dalam kes cacat kekal? Apa masalah utama untuk kes total permanent disability. Syarikat takaful akan bayar duit pampasan ke pemegang polisi sendiri. Tapi pemegang polisi sudah tidak mampu bergerak dengan sendiri, mampu dia mengurus duit yang beliau dapat dari syarikat untuk kegunaan diri beliau.

Bagaimana pemegang polisi dapat menjamin yang waris beliau tidak salah guna duit ini?

Anda faham sekarang permasalahan yang berlaku dalam isu takaful menggunakan penama Hibah?

Sekarang apa solusinya?

Buat Takaful Trust.

Pri-TI – Amanah Takaful

Apa itu takaful trust atau amanah takaful?

Kita ambil polisi takaful seperti biasa, tetapi penama di buat absolute assigment kepada syarikat Trustee.

Kita boleh berikan arahan siap siap bagaimana duit kita akan diagihkan jika dalam kes kita meninggal/cacat kekal.

Bayangkan saja syarikat Trustee ini umpama Personal Assistant kita, dia ikut saja arahan kita.

Kenapa kita guna Trustee? Sebab syarikat trustee tidak boleh tutup, jika tutup sekalipun, semua kepentingan anda akan diserap ke trustee baru. Dan mereka akan ikut 100% arahan anda kerana jika mereka tak ikut. Anda boleh saman mereka hingga ke 10 juta. Ya. Itu sebab lebih baik guna perkhidmatan trustee berbanding lawyer firm yang lain.


Apabila berlaku kematian/cacat kekal, syarikat takaful akan membayar pampasan kepada syarikat trustee ( contoh RHB Trustee, Salihin Trustee) mengikut arahan KITA.

Ya, biasanya apa yang mereka buat arahan ialah:

a) Contoh pampasan RM2,00,000. Mereka bagi arahan jika mereka mati nanti, duit ini dilaburkan terlebih dahulu.

b) Jika return 4%. Sudah ada RM80,000 setahun dari dividen betul?

c) Duit ini akan diagihkan ikut peratusan. 20% pertama untuk semua anak-anak dan cucunya ada polisi takafu bernilai RM1 juta juga. 20% seterusnya diberikan untuk perbelanjaan keluarga. 20% seterusnya wakaf ke masjid. 20% seterusnya diagihkan ke anak yatim.

d) Anda boleh custom made sendiri peratusan dan organisasi mana anda ingin berikan. Saya ada kes seorang dr nak wakafkan semua pampasan RM5 juta sepenuhnya kepada Pusat Tahfiz Sains beliau. MasyaAllah!

e) Dan perkara ini akan berterusan sehingga ke 3-4 generasi! Ya maksimum 80 tahun

Cantik bukan susunan ini?

Bayangkan pahala anda sentiasa di gandakan, compounding di kubur nanti. Seperti mana ghairah kita seronok melihat dividen ASB, TH, mahupun unit Amanah. Inilah pelaburan yang jauh lebih penting, amat penting. Kerana menentukan tempat tinggal kita selama lamannya

Begitu juga dalam kes TPD

Anda boleh bagi arahan

Duit dari TPD ini, Kita pecahkan. 30% berikan lumpsum kepada kita. 70% dilaburkan dan kita gunakan duit dari dividen sahaja

Itulah takaful trust (Amanah Takaful)

Sekarang anda ada polisi takaful RM500,000 ke atas?

Anda layak untuk buat takaful trust ini.

Kos berapa? Lumpsum sahaja RM1500-RM3000. Bergantung kepada jumlah polisi.

Namun ada caj pengurusan selepas dapat duit dari syarikat takaful. Dalam 0.5% -1% setahun oleh syarikat Trustee.

Saya rasa amat berbaloi bagi semua yang ingin plan akhirat mereka. Mereka yang Ingin membina a BILLION INVESTMENT PORTFOLIO di sana.

Baca artikel seterusnya berkenaan Pri-TI (Dokumen Amanah Takaful)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 3

ASSET, LIABILITY, REAL ESTATE dan ESTATE

wakaf, sedekah, zakat
Harta wakaf
 

ASSET, LIABILITY, REAL ESTATE dan ESTATE

Saya ingin berkongsi kepada anda beberapa perkataan yang digunakan dalam kewangan yang biasa kita dengar tapi masih ramai yang tak berapa pasti apakah maksud yang mudah untuk anda faham. Penjelasan saya dalam blog ini bukan untuk tujuan ilmiah aras tinggi, tapi lebih kepada ilmu praktikal, iaitu, untuk anda semua faham dan boleh digunakan dalam kehidupan seharian.

ASSET
Aset adalah sesuatu sumber yang kita ada yang boleh memberikan kita pendapatan.

Sebagai contoh, kita ada simpanan dalam Amanah Saham Bumiputera dan setiap tahun pihak ASN Berhad memberikan dividen berdasarkan berapa jumlah simpanan kita yang masih ada dalam account.

Aset juga boleh ada dalam bentuk barangan. Sebagai contoh, kita ada peralatan dan peralatan tersebut disewakan dan kita mendapat duit sewa lebih daripada jumlah duit kita keluarkan untuk perbelanjaan barangan tersebut.

Aset juga boleh ada dalam bentuk bangunan seperti rumah sewa, bangunan komersial, tanah dan sebagainya. Selain ia boleh disewakan, nilai nya juga meningkat dari semasa ke semasa…

Aset juga boleh ada dalam bentuk logam berharga seperti emas, perak dan sebagainya.

Ada juga aset yang bukan dalam bentuk barangan, seperti saham, harta intelek, lesen dan sebagainya.

Secara umumnya, apa2 yang boleh mendapatkan pendapatan kepada kita, ia boleh dikatergorikan sebagai aset.

Terdapat pelbagai jenis asset…antaranya adalah yang mudah dicairkan seperti “TUNAI” dan juga emas, perak dan barang perhiasan. Dan ada juga yang lambat untuk dicarikan seperti Rumah, Tanah dan harta2 tak alih yang lain.

LIABILITY
Liablity ini pulak adalah sesuatu yang kita kena tanggung dan kita kena keluar duit untuk uruskan. Contoh, kereta yang kita pakai untuk kegunaan sendiri..kita kena bayar maintenance, kena repair kalau rosak dan sebagainya.

Atau

Rumah yang kita duduk yang mungkin lebih dari keperluan. Sebagai contoh, kita mungkin boleh duduk rumah yang sederhana, tapi kita duduk rumah yang besar dan mewah. Memang bergaya, tapi kita perlu tanggung belanja nak uruskan atau baiki rumah tersebut. Bagaimana harga rumah tu yang meningkat, bukankah itu juga asset?..Ya, dari segi nilai memang naik, tapi kita tetap kena tanggung setiap bulan dan rumah tu tidak memberikan kita sebarang pendapatan.

So, jangan ingat rumah yang kita duduk adalah aset. Rumah yang kita sewakan dan kita dapat +ve cash flow, baru lah dipanggil asset, kalau tak, tetap kita kena tanggung ia adalah liablity. Ramai yang tersalah faham…seronok beli rumah besar2….kemudian duduk sendiri, guna sendiri…sendiri kena tanggung semua. Macam tu jugak dengan kenderaan..beli kenderaan mahal2….kemudian, pakai sendiri dan tidak medapat pulangan atau pendapatan…

REAL ESTATE
Real Estate adalah sesuatu yang merujuk kepada hartanah fizikal dan tidak boleh dialihkan (harta tak alih) seperti rumah, bangunan, tanah dan yang berkaitan.

ESTATE
ESTATE adalah semua harta seseorang setelah mereka meninggal dunia. Bahasa mudahnya adalah ESTATE adalah HARTA PUSAKA. Jadi, semasa seseorang itu hidup, semua harta beliau dinamakan ASET…tapi apabila sudah meninggal dunia, harta beliau akan jadi harta pusaka atau ESTATE.

Apa kaitan ketiga-tiga perkara di atas dengan pengurusan harta pusaka dan hibah?

Ia sangat berkaitan, kerana sekiranya sesorang itu memiliki 3 perkara ini, ia perlu diuruskan dan dibahagikan kepada waris. Kalau tidak, ia akan menyusahkan dan merugikan banyak pihak dan yang paling bahaya adalah sekiranya masalah tersebut berlarutan dan tiada siapa yang selesaikan seperti pergaduhan antara waris, sumber tidak dapat dimanfaatkan dan membazir masa, tenaga dan wang ringgit.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 6

SyaihanSirotin.com Hai, tekan loceng untuk terima promosi dan update dari website ini :-)
Dismiss
Allow Notifications