mitos, fakta
Mitos atau fakta
 

20 Mitos Tentang Takaful Yang Popular dan Menyeramkan Orang Ramai

 
Kalau kita tidak tahu hakikat sebenar, kita yang RUGI.
 
Moga bermanfaat untuk semua.
 
Jom Ambil Tahu!
 
1) AMBIL DUIT
 
-> Mitos – “Takaful nak ambil duit kita”
 
-> Hakikat – Takaful bantu uruskan duit kita.
 
2) ANAK KECIL
 
-> Mitos – “Anak masih kecil, Alhamdulillah sihat walafiat. Jauh lagi masa untuk berpenyakit. Lambat lagi nak tua”
 
-> Hakikat – Anak kecil sekarang berisiko tinggi untuk menerima penyakit berjangkit yang sukar untuk diubati dan memerlukan kos perubatan yang tinggi.
 
3) JAMIN ASET
 
-> Mitos – “Takaful manfaatnya bila dah mati atau sakit”
 
-> Hakikat – Kita boleh insuranskan kewangan dengan jumlah pinjaman bank untuk pembelian aset-aset kita. Ia memudahkan waris menjelaskan baki pinjaman.
 
4) BAYAR
 
-> Mitos – “Kalau buat takaful kita jadi miskin, agentnya jadi kaya raya”
 
-> Hakikat – Duit kita yang selamat kerana tidak perlu keluarkan duit sendiri bila ditimpa musibah. Dan tiap-tiap bulan kita bayar ke syarikat ins/takaful bukan ke agent.
 
5) BELAH BADAN
 
-> Mitos – “Kalau mati nanti, kena belah perut untuk siasat kematian sebab nak claim insurans”
 
-> Hakikat – Pampasan kematian hanya perlu sertakan sijil kematian. Proses bedah siasat adalah prosedur kes Polis bukan untuk claim takaful.
 
6) BELANJA
 
-> Mitos – “Ada duit lebih nanti barulah boleh buat takaful”
 
-> Hakikat – Menyimpan dahulu. Ada baki baru berbelanja. Agar tidak menyesal di kemudian hari kerana tiada perlindungan kewangan bila ditimpa musibah.
 
7) HOSPITAL
 
-> Mitos – “Hospital kerajaan kan ada, buat apa nak membazir dapatkan rawatan di hospital swasta”
 
-> Hakikat – Oleh kerana terlalu ramai yang datang untuk dapatkan bantuan perubatan, bantuan perubatan diutamakan untuk pesakit yang kritikal dan kronik.
 
8) KEMALANGAN
 
-> Mitos – “Kalau ambil takaful, biasanya orang tu mesti accident atau mati lepas tu”
 
-> Hakikat – Mati dan kemalangan itu sudah ketentuan Illahi. Syukur Allah dah detik kan hati untuk ambil takaful sebelum itu supaya ada dana untuk waris teruskan hidup.
 
9) KENAL
 
-> Mitos – “Tak nak lah jumpa dia sebab dia tu agent takaful tu”
 
-> Hakikat – Untung ada kawan atau saudara mara yang merupakan agent takaful kerana mudah untuk kita dapatkan bantuan dan pampasan bila diperlukan.
 
10) KUKUH
 
-> Mitos – “Takaful ni penipu. Bila kita dah sakit nak claim susahnya”
 
-> Hakikat – Kaji dulu syarikat takaful tersebut sebelum mohon. Pilihlah syarikat takaful yang sudah kukuh dan mempunyai rekod perkhidmatan yang baik.
 
11) MAJIKAN
 
-> Mitos – “Syarikat kan boleh tanggung kos perubatan dan beri pampasan pada kita dan keluarga jika kita sakit atau kemalangan”
 
-> Hakikat – Kos perubatan yang ditanggung oleh syarikat ada limitnya. Jika kita kritikal syarikat terpaksa berhentikan kita dari kerja kerana mereka tidak mahu rugi.
 
12) PENDIDIKAN
 
-> Mitos – “Kenapa perlu fikir tabung pendidikan? Kitakan ada biasiswa dan PTPTN untuk biaya anak ke sekolah hingga ke universiti”
 
-> Hakikat – Bila anak habis belajar, mereka terpaksa bekerja keras untuk membayar balik hutang pendidikan mereka kepada institusi peminjam wang pendidikan terdahulu.
 
13) SAKIT
 
-> Mitos – “Kalau sakit atau hilang upaya kekal, insya’Allah kita ada kawan-kawan dan saudara mara yang ramai untuk membantu”
 
-> Hakikat – Kawan-kawan dan saudara hanya mampu ziarah dan sedekah kan doa kerana mereka juga ada tanggungan untuk dibiaya.
 
14) SIASAT
 
-> Mitos – “Semua penyakit boleh dirawat di hospital kerajaan”
 

> Hakikat – Kena tunggu “waiting list” (berbulan) untuk set temu janji dengan doktor pakar bagi menyiasat apakah penyakit yang sedang kita hadapi.
 
15) SIHAT
 
-> Mitos – “Bila mati baru dapat takaful. Itu pun waris yang dapat”
 
-> Hakikat – Bukan sahaja kos perubatan di tanggung bagi menyembuhkan malah diberikan elaun harian inap di hospital dan pembedahan untuk galakkan sihat kembali.
 
16) BELUM SAKIT
 
-> Mitos – “Alhamdulillah sekarang sihat walafiat. Kalau dah sakit nanti barulah ambil takaful”
 
-> Hakikat – Syarat layak menerima pampasan dan pembiayaan perubatan adalah sihat tubuh badan ketika memohon takaful.
 
17) SIMPANAN
 
-> Mitos –  “Bazir bayar takaful setiap bulan. Baik simpan duit di bank aje. Nanti banyaklah simpanan kita”
 
-> Hakikat – Apabila sakit atau hilang keupayaan kekal sudah tidak mampu bekerja maka tidak dapat menambah simpanan malah perlu keluarkan simpanan.
 
18) SUSAH
 
-> Mitos – “Susah nak berurusan dengan pihak takaful bila kita nak masuk hospital atau buat claim”
 
-> Hakikat – Hanya perlu berikan kad perubatan ke kaunter pendaftaran hospital apabila mahu dimasukkan ke hospital.
 
19) TUA
 
-> Mitos – “Kalau buat takaful, kita kena bayar sampai tua”
 
-> Hakikat – Bayar takaful sehingga 70 tahun. Takaful lindung sehingga umur 80 tahun. Baki 10 tahun sudah tidak perlu bayar sendiri kerana sudah ada simpanan terhasil.
 
20) TUNTUTAN
 
-> Mitos – “Mana-mana agent takaful boleh tolong buatkan tuntutan kita”
 

> Hakikat – Hanya agent takaful yang telah kita lantik terdahulu yang boleh bantu uruskan hal tuntutan kita. Pilihlah agent yang terbaik dan mudah berurusan.
 
Hakikatnya Perlindungan Takaful meruapakan keperluan setiap individu masa kini di mana segala kos telah meningkat demi jaminan menampung dan menjalani kehidupan akan datang kerana sakit, hilang upaya atau meninggal dunia pasti terjadi. Sediakan dana sebelum kita atau waris benar-benar memerlukannya.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 17

SyaihanSirotin.com Hai, tekan loceng untuk terima promosi dan update dari website ini :-)
Dismiss
Allow Notifications