penjaga harta anak-anak bawah umur
Isteri bukan penjaga harta anak-anak bawah umur
 

ENAKMEN UNDANG-UNDANG KELUARGA ISLAM – PENJAGA HARTA ANAK BAWAH 18 TAHUN

 
Kenapa isteri tidak mendapat hak penjagaan harta anak bawah umur secara terus?
 
Merujuk kepada Enakmen Undang-undang Keluarga Islam,

“bapa adalah penjaga hakiki yang pertama dan utama bagi diri dan harta anaknya yang belum dewasa, dan apabila bapa telah mati, maka hak di sisi undang-undang bagi menjaga anaknya itu adalah turun kepada datuk lelaki di sebelah bapa (iaitu ayah kepada suami atau ayah mertua isteri). Jika datuk sudah meninggal, hak penjagaan berpindah kepada wasi yang dilantik oleh bapa kanak-kanak tadi.”

Jika bapa tidak meninggalkan WASIAT pada waktu kematiannya dan ayahnya juga sudah meninggal, maka isteri tidak berhak dari sudut undang-undang syarak untuk menjaga harta anaknya yang masih bawah umur.

Maka harta pusaka yang diterima oleh anak akan dibekukan oleh Amanah Raya untuk di jaga sehingga anak mencapai umur dewasa.

“SUAMI, LANTIKLAH ISTERI sebagai penjaga harta anak-anak dalam WASIAT”

Oleh itu, suami jangan alpa, jangan leka dan jangan ambil mudah. Islam telah menggariskan keperluan berwasiat untuk melantik penjaga harta bagi anak yang masih bawah umur.

seksyen 89
Enakmen undang-undang keluarga Islam
 
Rujuk Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam yang jelas menyatakan bahawa:
 
“Bapa adalah sentiasa mempunyai kuasa paling luas untuk membuat melalui wasiat apa-apa perkiraan yang difikirkannya baik sekali berhubung dengan penjagaan anak-anaknya yang masih kanak-kanak dan berhubung dengan hal memperlindungi kepentingan-kepentingan mereka.”

Kepada suami, lantiklah isteri sebagai penjaga harta bagi anak-anak anda agar isteri dan anak-anak anda tidak terbeban jika ditakdirkan anda pergi dahulu ketika usia anak-anak masih kecil.

Bila suami melantik isteri sebagai penjaga harta anak-anak di dalam wasiatnya, selepasckematian suami, bahagian pusaka yang diterima oleh anak-anak akancdiserah kepada isteri untuk diguna secara berhemah sebagai pemegangcamanah atau penjaga harta bagi manfaat anak-anak tersebut sehingga cukupcumur.

Dengan itu, anak-anak anda membesar dengan hasil titik peluh yangctelah anda usahakan selama hayat anda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Visits: 2

SyaihanSirotin.com Hai, tekan loceng untuk terima promosi dan update dari website ini :-)
Dismiss
Allow Notifications