10 Tanda Kewangan Sihat

 10 Tanda Kewangan Sihat

“Korang nak tahu keadaan kewangan kita okay ke tak?”

Mari kita semak 10 ciri kewangan dibawah dan tanda mana yang telah kita lakukan.

1. Sudah memiliki simpanan kecemasan 3 ke 6 bulan gaji.

Jika gaji anda RM2,000 anda ada simpanan kecemasan RM6,000 ke RM12,000.

Dana ini diperlukan jika keadaan luar jangka berlaku misalnya diberhentikan kerja secara tiba-tiba atau hilang punca pendapatan.

Sekurang-kurangnya anda ada masa kecederaan untuk hidup 3 ke 6 bulan untuk hidup normal, sebelum mendapat pekerjaan yang baru.

Kalau tiada dana ini, tidak mustahil kereta atau rumah terpaksa dijual dek kerana tak mampu bayar bulanan. Ada kisah sahabat kita sehingga bercerai berai akibat diberhentikan kerja dan tiada backup.

2. Konsisten simpan minimum 10% gaji setiap bulan

Jika anda bergaji RM2,000 maka untuk menyimpan RM200 setiap bulan adalah wajib.

Bagi mereka yang masih single, simpan at least 30% daripada gaji. Takde komitmen kan? Saving mesti lebih besar.

3. Sudah ambil caruman takaful

Ambil perlindungan hibah yang menepati kehendak anda terutamanya bagi yang sudah berkeluarga.

4. Rajin bersedekah dan zakat

Semua orang nak kaya dan semua orang nak masuk syurga. Maka bersedekah lah. Tak pernah lagi saya dengar orang bankrap sebab rajin sedekah dan bayar zakat.

Jangan sesekali sebut “tunggu kaya baru aku sedekah”. Sampai ke sudah anda takkan kaya.

Pastikan dalam poket ada RM10 setiap hari Jumaat untuk sedekah kepada surau, masjid atau tempat tahfiz Al Quran.

5. Hutang bulanan kurang 50% gaji

Jika gaji RM2,000 maka komitmen hutang anda sepatutnya tak lebih dari RM1,000.

6. Tiada hutang kad kredit

Ini adalah punca orang muda bankrap. Mudah di ‘swipe’ tapi susah nak bayar balik. Hati-hati dengan bom jangka masa ni.

7. Tak berhutang dengan kawan

Ini adalah musibah bagi mereka yang ada kawan macam ni. Kalau hidup bergaya dalam facebook dan masih nak berhutang, saya takkan bagi.

Orang macam ini suka ambil kesempatan atas usaha orang lain. Tak mampu bayar dia block kita di whatsapp dan facebook.

8. Menyimpan emas minimum 1 gram sebulan

Menyimpan wang memang bagus, tapi kita perlu ingat nilainya pasti merosot akibat inflasi.

Aset adalah kalis inflasi, dan emas adalah kategori yang paling murah! RM100 pun dah boleh mula kumpul emas.

Kalau anda mampu dan tak nak beli emas – boleh la beli satu bijik rumah setiap bulan. Haa tak mampu kan?

9. Malam dapat tidur lena

Jam 9 malam dah mengantuk dan tidur lena. Ada ketenangan dalam jiwa dan hati. Cewaaahh.

Bangun pagi jam 4:00 siap sedia dengan tahajjud pastu terus dengan solat subuh. Kalau takde impian hidup macam ini, saya saran untuk anda mulakan.

10. Mentaliti save first, spend later

Macam mana nak tahu kita konsisten? Dapat gaji, terus simpan 10% untuk simpanan.

Dapat gaji, terus alih ke tepi simpanan 1 gram emas. Lepas itu baru settlekan komitmen hutang.

Lebihan itu baru kegunaan belanja bulanan kita.

Sampai bila nak biar gaji bulanan hilang tanpa jejak kan? Cepat-cepatlah insaf.

Rendahkan taraf hidup. Mulakan simpanan dari sebahagian besar gaji. Tambahkan ilmu kewangan dengan bacaan buku yang bermanfaat.

 
BUKU FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY (FIRE) + BUKU BIJAK MERANCANG WANG (BMW)
………………………………………………………………..
 
HAI SEMUA
JOM UPGRADE ILMU KEWANGAN ANDA!
 
NAK TAHU BAGAIMANA CARANYA?
KENAPA PERLU UPGRADE ILMU KEWANGAN?
 
Jom saya bantu anda
dengan klik butang di bawah
 
 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

PEMBATALAN WASIAT

Borang Quotation Kerjaya & Affiliate as-Salihin Trustee Berhad PEMBATALAN WASIAT Pewasiat boleh membatalkan/menarik balik Wasiat beliau pada bila-bila masa semasa hayat beliau. Walau bagaimanapun, apabila

Read More »

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Visits: 1

SyaihanSirotin.com Hai, tekan loceng untuk terima promosi dan update dari website ini :-)
Dismiss
Allow Notifications