hibah
Apa itu Hibah?

BICARA HIBAH?

“SAYA NAK TAHU PASAL HIBAH JE. SAYA TAK NAK TAHU PASAL WASIAT.”

Kata client mula-mulanya. Hibah ni HADIAH. Hibah ni pemberian aset tertentu kepada orang tertentu semasa kita masih hidup. Dalam keadaan sekarang, secara umum dan layman term-nya, hibah ni terbahagi kepada 3:-

1. HIBAH MUTLAK

Tukar nama siap-siap masa hidup, pergi ke Pejabat Tanah, buat permohonan tukar nama. Bayar kos-kos tertentu, selesai.

Risikonya kalau penerima nak jual ke nak halau ke apa ke pemilik dah takde hak.

Lagi satu risiko kalau penerima mati dulu, aset tu akan jadi pusaka penerima. Ada je kan kes yang anak mati dulu dari mak ayah.

2. HIBAH BERSYARAT (CONDITIONAL)

Contohnya nak bagi aset ni kepada anak, tapi mensyaratkan penerima hibah terima harta selepas kematian pemberi.

Kalau nak buat cara ni perlu ada dokumen, dan dokumen tersebut perlu melalui pengesahan hibah di mahkamah syariah.

Buatlah dokumen kat mana-mana pun. Nak buat sendiri pun boleh takde masalah.

Risikonya apa? Bila perlukan pengesahan, waris-waris lain perlu ditanyakan persetujuan dulu, kalau semua setuju tak jadi masalah.

Kalau ada waris yang tak bersetuju akan ada risiko nak transfer aset tu nanti.

Lagi satu nak kena tunggu surat kuasa ataupun probate untuk nak transfer aset tu nanti.

Dokumen memang boleh buat, tapi perlaksanaan itu masih uncertain dan boleh timbul isu juga.

Dan siapa yang nak pergi uruskan semuanya tu pun perlu diambik kira.

Hibah bersyarat ni pemberian secara terus, tak perlu melalui pihak ketiga. Terus nyatakan dalam dokumen tu aset ni nak bagi kepada orang ni.

Contoh lagi satu ialah hibah takaful. Pemberi hibah menyatakan nama penerima hibah siap-siap dalam sijil takaful.

Syaratnya pemberi kena mati dulu, bila mati barulah pampasaan takaful tu akan dapat ke penerima hibah yang dinyatakan.

3. HIBAH AMANAH

Aset yang nak diberikan tu di amanahkan kepada pihak ketiga sebagai pemegang amanah.
Contoh: ASB, TH dan juga as-Salihin pun menggunakan konsep yang sama.

Dokumen hibah tu tadi disertakan sekali dengan PA (power of attorney) dan pihak as-Salihin akan buat pertukaran nama selepas kematian pemberi kepada penerima hibah.

Dokumen hibah yang disertakan sekali dengan PA tidak perlu disahkan lagi di mahkamah syariah. Sebab PA yang dah diberikan tersebut akan terus didaftarkan di mahkamah tinggi sivil.

Bila dah daftar, aset tersebut boleh terus ditukarkan nama tanpa perlu mintak persetujuan waris-waris lain.

Perlu difahamkan juga, pertukaran nama aset melalui hibah akan dikenakan stem duty oleh pihak LHDN.

Cara pengiraan boleh tengok di bawah ni. Contoh aset 1 juta, nak buat pertukaran nama jumlah kos stem duty adalah 24k.

https://www.jpph.gov.my/mobile/pengiraandutisetem.php…

Kereta boleh dihibahkan? 

Boleh kalau secara mutlak. Pergi je buat pertukaran nama siap-siap kat JPJ masa hidup ni.

Kenapa kereta tak boleh dimasukkan dalam dokumen hibah bersyarat atau dokumen hibah amanah?

Sebab kita nyatakan nak bagi hibah ni bila mati, mana tahu bila kita dah mati nanti kereta pun dah jadi besi buruk.


Jadi tak sesuai lah nak masukkan kereta tu dalam dokumen hibah sebab dah susut nilai.


Itulah penjelasan secara ringkas mengenai hibah. Ramai yang nak hibah semua aset tetapi tak ramai yang betul-betul faham tentang hukum dan undang-undang hibah.

Dapatkan buku “Praktis Hibah Di Malaysia sekarang sementara stok masih ada.

Praktis Hibah di Malaysia
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Apa Itu Harta Batil?

“Dan janganlah sebagian kamu memakan harta sebagian yang lain di antara kamu dengan jalan yang batil. Dan (janganlah) kamu membawa (urusan) harta itu kepada hakim, supaya kamu dapat memakan sebagian dari harta benda orang lain itu dengan (jalan berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui” (QS. al-Baqarah: 188).

Read More »

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 2

SyaihanSirotin.com Hai, tekan loceng untuk terima promosi dan update dari website ini :-)
Dismiss
Allow Notifications