Persiapan Hadapi Kesusahan

Masih ramai yang tidak memahami dan sedar mengenaik kepentingan takaful walaupun ia memberi banyak kebaikkan kepada mereka yang mengambilnya dan kita tidak tahu bila musibah akan menimpa diri seperti kata pepatah orang tua, “Malang Tidak Berbau”.

Kadangkala tanpa disangka, seseorang yang muda dan sihat, sering sakit kronik atau kemalangan hingga tidak berupaya lagi untuk bekerja. Di sinilah takaful memainkan peranan dalam memberi perlindungan kepada seseorang itu.

Mereka yang masih muda dan sihat serta berkemampuan untuk mengambil takaful digalakkan mengambil takaful kerana lebih muda usia seseorang itu bermula, lebih tinggi pulangannya apabila tempoh matang takaful.

Ada pelbagai takaful yang ditawarkan antaranya takaful hayat, pendidikan, kesihatan, perubatan dan am.

Takaful yang popular di kalangan pelanggan adalah takaful perubatan dan hayat.

Setiap takaful mempunyai kelebihan masing-masing serta menguntungkan mereka yang mengambilnya. Takaful terbahagi kepada dua kumpulan iaitu perlindungan semata-mata dan juga perlindungan serta simpanan. Takaful juga boleh dijadikan berbentuk simpanan membolehkan pelanggan mendapat wang tunai yang telah dilaburkan selepas mencapai tempoh matang.

Manakalan takaful berbentuk perlindungan, ia memberi perlindungan semata-mata dan tidak membabitkan simpanan.

Bagi takaful hayat dan perubatan, pelanggan yang terpaksa dimasukkan ke wad bukan saja terjamin dari segi perbelanjaan kos rawaran, malah mereka boleh mendapat bayaran masa yang dihabiskan di dalam wad.

Contohnya ada syarikat yang membayar sehingga RM400 bagi satu hari jika pelanggannya tinggal di wad. Bayangkan jika mereka terpaksa duduk seminggu.

Jika seseorang itu meninggal dunia, jumlah wang yang sepatutnya beliau terima contohnya RM500,000 jika berlaku sebarang musibah akan diberikan kepada warisnya, yang sudah tentu memberi jaminan kepada anak-anak dan keluarga mereka tetap terjaga dari segi keperluan walaupun pencari rezeki bagi ketua keluarga yang sudah tiada. Pelanggan juga digalakkan mengambil takaful pendidikan untuk anak-anak kerana kos pengajian yang semakin tinggi sekarang.

Sejak anak berusia satu bulan, ibubapa sudah boleh mula mengambil takaful untuk mereka dan apabila sampai tempoh matang, contohnya hingga 18 tahun atau 23 tahun, wang yang terkumpul untuk mereka melanjutkan pelajaran boleh mencecah sekitar RM30,000 hingga RM40,000.

Ada pelbagai jenis takaful tetapi ianya terpulang kepada pilihan pelanggan jenis yang dirasakan paling sesuai.

Tanpa kita sedari, mengambil takaful adalah satu tindakan yang amat bijak da seseorang itu boleh mengambil lebih daripada satu jenis takaful jika berkemampuan kerana lebih banyak lebih baik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 4

SyaihanSirotin.com Hai, tekan loceng untuk terima promosi dan update dari website ini :-)
Dismiss
Allow Notifications