Photo by Adrianna Calvo from Pexels

Tips memilih Insurans atau Takaful

Sesetengah orang membeli ins/takaful secara melulu, tanpa menilai dahulu apakah faedah ins/takaful yang mereka perlukan. Adakalanya faedah ins/takaful yang dibeli, bertindih dengan faedah kewangan sedia ada. Dan adakalanya , mereka membeli ins/takaful tanpa memahami apakah faedah kewangan yang terkandung di dalam polisinya. Pada mereka, asalkan ada ins/takaful, cukuplah.

Sesungguhnya, jika kita ambil mudah dan tidak berusaha untuk memahami kandungan polisi ins/takaful yang dimiliki, kita mungkin akan menghadapi masalah kewangan di kemudian hari.

Semak faedah kewangan sedia ada sebelum membeli ins/takaful hayat. Buatlah penilaian terlebih dahulu. Kita perlu menyelidik apakah faedah kewangan yang sudah diperoleh sedia ada daripada majikan atau majikan pasangan.

Dengan membuat penyata faedah kewangan, kita dapat melihat sendiri sejauh mana kewangan kita sudah dilindungi, dan mengenalpasti kelemahan lain yang terdapat dalam perancangan kewangan kita.

Bagaimana untuk memilih?

Secara umumnya, faedah-faedah ins/takaful yang terdapat di pasaran sekarang adalah seperti berikut:-

1. Faedah sara hidup jika meninggal dunia
2. Faedah sara hidup jika mengalami hilang upaya kekal
3. Faedah sara hidup jika menghidapi penyakit kritikal
4. Faedah kemalangan jika meninggal atau hilang upaya
5. Faedah kemalangan jika hilang anggota
6. Faedah elaun mingguan akibat kemalangan
7. Faedah elaun harian hospital
8. Faedah perubatan dan pembedahan hospital

Faedah ins/takaful perlu dibuat berdasarkan jenis keadaan yang bagaimana boleh menyebabkan kita mengalami kerugian kewangan yang paling kritikal? Dalam erti kata lain, jenis musibah yang bagaimana boleh menyebabkan anda ditimpa bencana kewangan yang paling teruk, hingga menggugat kehidupan seharian.

Tips untuk memilih

1. Lindungi keperluan asas terlebih dahulu. Satu cara paling efektif untuk melindungi keperluan asas adalah dengan melindungi sumber pendapatan, iaitu gaji bulanan atau hasil perniagaan. Dengan melindungi sumber pendapatan anda, keperluan asas seperti makan minum, pakaian, tempat tinggal dan kesihatan dapat disediakan berterusan. Jika tidak dilindungi secukupnya, kehidupan boleh bertukar sengsara.

2. Jangan bazirkan wang melindungi perkara kecil yang boleh ditanggung sendiri atau sudah ditanggung oleh majikan. Gunakan insurans/takaful untk melindungi perkara-perkara besar yang boleh menyebabkan kita mengalami bencana kewangan. Sebagai contoh, melindungi kewangan kita daripada kos perubatan hospital lebih penting daripada kos perubatan klinik. Ini kerana bil klinik biasanya kecil sahaja dan sudah ditanggung majikan atau mampu ditanggung sendiri

Renung-renungkan dan selamat beramal 😉

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

Hits: 0

SyaihanSirotin.com Hai, tekan loceng untuk terima promosi dan update dari website ini :-)
Dismiss
Allow Notifications