5 Masalah Dalam Masyarakat Yang Boleh Dibantu Dengan Adanya Takaful.

 

5 Perkara Sebelum 5 Perkara

5 Masalah Dalam Masyarakat Yang Boleh Dibantu Dengan Adanya Takaful.

1- Mati Terlalu Awal (Dying Too Soon)

Meninggal dunia pada usia muda. Orang yang meninggal dunia akan meneruskan kehidupan ke Alam Barzakh, tapi yang ditinggalkan. Terutama individu yang baru berumah tangga dan mempunyai tanggungan isteri dan anak yang masih kecil. 

Cuba bayangkan bagai mana mereka ingin meneruskan kehidupan setelah kehilangan suami dan ayah. Suami dan ayah meninggal dunia, pendapatan untuk menampung keperluan kewangan keluarga pun akan terhenti. 

Suami dan Ayah tidak boleh diganti, tetapi pendapatan Suami dan Ayah boleh diganti sekiranya beliau mengambil plan takaful.

2- Hidup Terlalu Lama (Living Too Long)
Pendek umur pun masalah, panjang umur pun ada masalah. Masalahnya adalah, cukup ke simpanan kita utk teruskan penghidupan. 

Ramai masyarakat kurang sedar mengenai kepentingan menabung pada usia muda. Sebaliknya mereka lebih suka berbelanja daripada menyimpan.

3- Hidup Umpama Mati (Living Death)
Hidup akan tetapi umpama mati. Lumpuh kekal keseluruhan (TPD). Kita fikirkan….perlu tak untuk mempunyai sejumlah wang bagi menampung perbelanjaan harian sekiranya seseorang mengalami TPD. 

Kalau seseorang itu tidak mempunyai simpanan yang cukup, tiba-tiba mengalami TPD sama ada akibat kemalangan atau penyakit, bagai mana utk teruskan kehidupan. Siapa yang akan bantu sekiranya dah jadi mcm tu?. Mak Ayah?..Adik Beradik, saudara-mara…..ya..mereka akan bantu, tapi alangkah bagusnya kalau mereka hanya perlu membantu dari segi tenaga tanpa membantu dari segi kewangan. 

Sebab kewangan telah ditanggung oleh Pihak Takaful, termasuklah semua kos rawatan di hospital, semuanya di tanggung oleh Pihak Takaful.

4- Menjana Kekayaan (Wealth Creation)
Semua orang ingin mengumpul kekayaan, tapi masih ramai yang tak tau bagaimana.

Takaful boleh membantu anda merancang kewangan anda untuk mencapai objektif kewangan anda.

5- Pendidikan Anak-Anak (Child Education)
Hadiah yang paling berharga daripada ibu bapa kepada anak-anak adalah PENDIDIKAN YANG SEMPURNA. 

Akan tetapi, tahukah anda, berapa kos yuran pendidikan di Universiti Tempatan atau Luar Negara sekarang nie? Takkan kita nak biarkan anak kita menanggung hutang selepas mereka tamat belajar, sedangkan masa tu mungkin mereka belum mempunyai pekerjaan lagi. 

Siapa yang ada pilihan kita atau dia (anak)? Dia tak de pilihan sebab Ibu Ayah yang mempunyai pilihan sama ada utk menyediakan simpanan pendidikan untuk anak atau tidak. 

Keperluan untuk itu amat mendesak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 4

Apa Nak Dikata…? (Testimonial Rakyat Malaysia)

Apa Nak Dikata…? (Testimonial Rakyat Malaysia)

“A total of 93,914 contributors have withdrawn RM500.8mil from EPF since the health withdrawal scheme was introduced on Nov 1, 1994”, Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak.

“Based on reply, more and more people are making withdrawals from their retirement fund to finance medical expenses. The Goverment cannot allow this to go on as it may lead to these people having financial problems later in life,” Senator Zamri Yusof.

“Every year, there are 40,000 people suffers with stroke,” Sin Chew newspaper 10 mac 2010.

“Detecting and treating diabetic eye disease with laser therapy can reduce the risk for loss of eyesight by 50% to 60%,” The Star, June 2010.

“If Breast Cancer is detected as early as 1st stage, chances of surviving another 5 years is 100%,” 2011, American Cancer Society.

“If Colon Cancer is detected as early as 1st stage, chances of surviving another 5 years is 11 times higher than end stage cancer,” 2011, The American Joint Committee on Cancer.

“Doctors say 80% of diabetes-related cases are preventable,” StarMetro 5 may 2009

“Year 2010, 11,812 death cause by heart diseases,” Oriental Daily newspaper 29 Sept 2011.

“Every year we have 30,000 new cancer patients registered,” Sin Chiew newspaper 23 april 2009

“80% of liver cancer patient was diagnosed at late stage and missed out the opportunity to cure at early stage,” Sin Chiew newspaper 23 april 2009

“Befriend your insurance takaful agent. Don’t treat your insurance takaful agent as pests. They are potentially crucial source of help in an emergency,” Jennifer Jacobs, writer New Straits Times.

“Some think they’re already saving 20 per cent in their EPF and that will see them through their retirement. But in reality, the EPF contribution is not enough. Just look at your statement to see how much you’ve saved, then calculate how much money you will need to carry you through to 80,” Joselin Ooi, senior wealth manager of Ultimate Planning Network Sdn Bhd.

“Insurance is something you purchase when you don’t need it yet. But when you finally need it, you can’t buy it immediately. So it’s very important to have a good financial planner to advise you,” Raymond Wong, Financial Services Consultant.

“Saya memang percaya anak memerlukan perlindungan dan keselamatan terbaik. Satu cara utk memberikan anak kami perlindungan itu adalah melalui insurans. Ini peluang unik utk berganding bahu bersama Prudential bagi mendidik lebih ramai ibu bapa mengenai kepentingan insurans utk kanak2,” Datuk Sheila Majid, Duta & Pelanggan Prudential.

“Kos rawatan oleh pusat perubatan swasta ditetapkan Majlis Perubatan Malaysia, masih dianggap tinggi oleh orang ramai,” Muhamad Sha’ani Abdullah, Setiausaha Agung FOMCA.

“Bertindaklah awal ketika usia masih muda dan sihat, kerana apabila usia sudah meningkat senja, agak sukar utk mendapatkan polisi insurans yg sesuai selain harga premium yg ditawarkan agak tinggi,” Heng Zee Wang, chief product & marketing officer of Prudential Assurance Malaysia Bhd.

“Membeli insurans bukan seperti membeli barangan di kedai. Polisi insurans adalah jaminan yg dibeli bagi melindungi perkara yg belum pasti bila dan di mana ia berlaku, namun kesedaran awal terhadap kepentingan polisi insurans mampu mengelakkan insiden sudah terhantuk baru nk terngadah,” Heng Zee Wang, chief product & marketing officer of Prudential Assurance Malaysia Bhd.

“The cost of hospitalisation is very high, so it’s important that you have a medical card. You can have a basic insurance plan that comes with medical card for as low as RM100 a month, so it will cover room and board for that amount,” Heng Zee Wang, chief product & marketing officer of Prudential Assurance Malaysia Bhd.

“Plan for your child’s future. Parents need to start early and choose the right policy so that their child is taken care of in any eventuality,” Jennifer Jacobs, writer New Sunday Times.

“Wasiat adalah penting dalam pengurusan pusaka. Ia adalah sebahagian daripada perancangan kewangan. Adalah benar bahawa dengan mempunyai wasiat bukan suatu perkara yg muktamad, tetapi ia akan membantu dlm menyelesaikan pentadbiran hartanah,”Ahmad Saruji Abd Aziz, Ketua Pegawai Pemasaran Amanah Raya Berhad (ARB).

“Perlu diingat, kad perubatan tidak boleh digunakan utk tujuan kemasukan wad jika polisi insurans itu sudah tamat tarikh luputnya. Jadi, sebagai pemegang polisi mereka perlu sentiasa ingat membayar premium insurans tepat pada masanya utk mengelak polisi daripada luput,” Mohd Haniff Mohd Ramza, Pengurus Kewangan & Eksekutif Kanan Prudential Assurance Malaysia Berhad.

“Saya mempunyai syarikat sendiri dan kita tidak tahu kedudukan syarikat dan keadaan diri saya sentiasa baik selamanya. Kita tidak boleh berharap kpd KWSP saja. Ia mungkin tidak cukup utk menampung perbelanjaan kita selepas bersara,” Shaharul Ridzuan Shamsuddin, Perunding Utama Human Capital Development Services.

“Kos rawatan bagi penyakit seperti jantung berlubang, kanser dan penyakit kronik lain adalah tinggi. Tanpa bantuan daripada kerajaan dan pertolongan penderma, orang kebanyakan tidak mampu membiayainya,” Awang Sulung, wartawan Mingguan Malaysia.

“Tidak kira syarikat mana anda lebih percaya, takaful atau konvesional, buatlah perancangan kerana yg penting, kita melindungi kebajikan diri dan keluarga terlebih dulu. Jangan buang masa terlalu lama hanya kerana sayangkan duit. Bila kesihatan sudah tidak mengizinkan, susah nak mohon insurans walaupun kita menawarkan wang sejuta ringgit atau seribu peti sejuk,” Ibu Yang Bersyukur.

“Berbanding barah lain, barah payu dara mempunyai peluang utk terus hidup lebih tinggi kerana payu dara adalah organ yg terletak di atas permukaan badan dan ketulannya mudah dikesn pada peringkat awal lebih2 lagi jika seseorang wanita itu kerap melakukan pemeriksaan,” Dr Nur Aishah Mohd Taib, Pakar Bedah Am, Pusat Perubatan UM

“Polisi insurans kesihatan bukan utk dibeli oleh individu yg sedang menghidap penyakit kritikal seperti sakit jantung dan strok. Sebaliknya hanya orang yg sihat boleh mengambilnya dengan andaian mereka mungkin mendapat penyakit itu pada masa akan datang,” Kosmo, Ahad 24 okt 2010.

“Seorang pesakit kanser memerlukan sekurang2nya RM40,000 sehingga RM300,000 utk mendapatkan rawatan yang sesuai bagi mengubati penyakit mereka,” Presiden Majlis Kanser Malaysia (MAKNA)

“Barah payu dara sememangnya satu berita yang cukup menakutkan bagi kebanyakan wanita. Ia bagaikan hukuman mati walaupun hakikatnya pengesanan awal dapat membantu merawat barah berkenaan. Namun ia memerlukan kos rawatan yang amat tinggi,” Fadzlena Jaafar, wartawan berita harian.

“Syarikat hanya menanggung kos utk penyakit tertentu sahaja, tetapi jika membabitkan penyakit kronik yang memerlukan kos rawatan tinggi, syarikat tidak dapat membantu. Dalam keadaan ekonomi sekarang perlindungan insurans kesihatan amat penting bagi mengelakkan bebanan kewangan yang lebih teruk jika sesuatu tidak dijangka berlaku,” Faizal Mahmood,33,Eksekutif pemasaran.

“Apabila seseorang membeli polisi insurans takaful, terutama insurans takaful hayat, bukan bermakna dia meletakkan risiko ke atas hidup atau hayatnya. Sebaliknya dia menyediakan satu jaminan perlindungan dalam kewangan kepada mereka yang akan ditinggalkan apabila berlaku kematian kelak,”Rubayah Yakob, Pensyarah Jabatan Kewangan Fakulti Pengurusan Perniagaan UKM.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 4

Ke Mana Wang 10% Anda Di Belanjakan?

allocation, agihan, pendapatan
Pecahan Agihan Dari Gaji Anda

70 % Perbelanjaan

Kebanyakkan dari peruntukan perbelanjaan kita digunakan bagi tujuan di bawah:

  • Makanan (Foods)
  • Pakaian
  • Pinjaman
  • Kereta
  • Rumah
  • Peribadi (Personal Loan)
  • Court Mammoth
  • Lain-lain pinjaman kecil
  • Wang saku
  • Tambang Bas
  • Tuisyen Anak-anak
  • Elektrik
  • Telefon
  • Air
  • Cukai Pintu
  • Road Tax
  • Insurans kereta
  • Servis berkala
  • Sparepart (alat ganti kereta)
  • Makanan Tambahan (Food Supplements)
  • Kosmetik
  • Accessories
  • Minyak/ Tol/ Parking
  • Perubatan (Panadol)
  • Pendidikan
  • Utilities
  • Services
  • Cukai / Zakat
  • Luxuries (Kemewahan)

Segala Perbelanjaan di atas hanya terhad kepada 70% dari jumlah pendapatan anda.

Pengurusan wang 10% dari pendapatan anda.

Sekiranya wang 10 % di abaikan perkara di bawah boleh berlaku.

Senario 1

Ditakdir anda ditimpa musibah.

Contoh : Penyakit Jantung, memerlukan kos rawatan segera sebanyak RM 50,000. Dari akaun mana kita nak langsaikan belanja perubatan tersebut

Kemungkinan – 1

Simpanan yang dah bertahun-tahun untuk pendidikan anak, mengubah suai rumah atau persaraan terpaksa kita gunakan, belum tentu mencukupi.

Kemungkinan ke-2

Simpanan hari tua (EPF) yang sepatutnya digunakan persaraan selepas umur 55 tahun terpaksa kita keluarkan separuh daripadanya (melalui dana penyakit kritikal) Itupun belum tentu mencukupi.

*statistik EPF menyatakan 70% daripada pencarum EPF cuma bertahan selama 3 Tahun selepas persaraan dengan wang caruman EPF yang berpuluh tahun lamanya disimpan (hanya bertahan sehingga umur 58 sahaja). Inikan pula wang itu terpaksa di habiskan untuk belanja sakit. Cuba bayangkan!!!

Kemungkinan ke-3

Sekiranya simpanan dan wang EPF masih belum mencukupi akaun mana pula yang akan menjadi korban.

1. Tabung Pendidikan anak-anak.

2. Langsai rumah / lelong rumah.

3. Kereta.

4. Kredit Kad (Itupun kalau masih belum dipotong)

* semua aset di atas pun bukan 100% hak milik kita.

Contoh:- Down payment rumah dan kereta hanya 10% hak kita, baki 90% lagi hak bank. Berapakah hasil yang kita perolehi dari melupuskan aset di atas. Dahla semua terpaksa langsaikan untuk menjelaskan bil perubatan kita, apa lagi yang tinggal untuk anak-anak dan isteri. Bagaimana tempat tinggal mereka? Bagaimana dengan kemudahan untuk bergerak(kenderaan)?

Fikir-fikirlah.

PENYELESAINNYA.

Sekiranya 10% daripada pendapatan bulanan diuruskan dengan sempurna:-

    1. Wang perbelanjaan perubatan tak perlu risau. Dana perubatan kami menawarkan sehingga RM 4,000,000.
    2. Caruman bulanan anda akan diketepikan (tak perlu dibayar setiap bulan) dan perlindungannya akan berjalan seperti biasa sehingga umur 80 tahun).
    3. Dan caruman bulanan anda akan dibayar terus oleh pihak PruBSN Takaful ke dalam akaun pelaburan anda (jika menghidap penyakit kritikal) setiap bulan mengikut jumlah bulan caruman anda sehingga umur anda 80 Tahun.
    4. Jika ditakdirkan yang Maha Esa menjemput anda, wang khairat kematian (basic cover) beserta dana pelaburan anda menjadi milik orang yang anda tinggalkan.

Dengan mengurus akaun 10% anda sebenarnya telah pun menyelamatkan keluarga tersayang anda dari meminta-minta selepas ketiadaan anda.

Bertindaklah SEGERA!!!

———————————————————————————————————————————————————————————————————————-
123 Tips Mudah Berjimat Cermat Yang Mampu Membantu Anda Dalam Mengawal Kewangan Anda Dengan Lebih Berkesan!

 
 
Facebook
LinkedIn
Telegram
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 1

Asas Kesihatan

kos penjagaan, kos kesihatan, kos rawatan perubatan
kos rawatan perubatan di Malaysia

Asas Kesihatan

Insurans perubatan jaminan rawatan pesakit, ringan beban keluarga

TAHAP kesedaran untuk melindungi diri dan keluarga dengan Insuran Perubatan dan Kesihatan (IPK) di negara ini masih rendah jika dibandingkan dengan jiran di selatan tanah air. Keadaan ini didorong faktor kos perubatan yang sangat tinggi di negara berkenaan berbanding Malaysia yang sebahagian besar kos rawatan dan ubat-ubatan masih ditanggung kerajaan.

Walaupun hospital kerajaan mempunyai lebih kepakaran dan kelengkapan namun peningkatan jumlah pesakit yang perlu dirawat menjadikan proses berkenaan mengambil masa yang lama terutama bagi mereka yang disahkan mengalami penyakit kritikal yang memerlukan rawatan segera.

Di sini, IPK iaitu polisi yang melindungi kos rawatan perubatan swasta yang mungkin mahal, seperti kos kemasukan ke hospital dan pembedahan, memainkan peranan. Polisi insurans ini juga memastikan anda tidak perlu bimbang mengenai kos penyakit kritikal tetapi juga bagi mendapatkan rawatan kecemasan. Selain itu, IPK juga membayar sejumlah wang tertentu semasa menjalani rawatan.

Ketua Pegawai Produk dan Pemasaran Prudential Assurance Malaysia Berhad, Heng Zee Wang (2011), berkata selain kesedaran sejak awal lagi untuk dilindungi IPK, pelanggan perlu tahu butiran penting seperti apa yang mereka mahu lindungi, memahami istilah yang terkandung dalam polisi, tempoh matang atau menunggu, bayaran bersama, tempoh membuat keputusan dan syarat berkaitan.

Malah, tegasnya, tidak cukup dengan minat terhadap polisi insurans itu saja kerana pelanggan juga perlu mengetahui skop perlindungan dan had-had polisi atau pelan berkenaan. Dengan maklumat ini, pelanggan dapat memastikan perlindungan menyeluruh untuk dirinya.

“Sekiranya anda bercadang untuk mendapatkan polisi insuran, kami sarankan memilih polisi yang asas dan mengikut kemampuan seperti jenis polisi utama yang biasa ditawarkan iaitu Insuran Hospital dan Pembedahan, Insuran Penyakit Kritikal, Insuran Pendapatan Akibat Hilang Upaya dan Insuran Pendapatan Hospital.

“Insurans melindungi pelanggan daripada risiko dan keadaan yang tidak diduga yang boleh meragut nyawa. Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk mengetahui jenis insurans yang terdapat di pasaran agar dapat memilih perlindungan yang sesuai,” katanya.

Lazimnya, kata Heng, pelanggan akan berurusan dengan seorang pengantara ketika membeli polisi insurans. Sama ada pengantara itu seorang ejen broker atau penasihat kewangan, ketahuilah perkara penting ketika berurusan dengan mereka untuk memastikan hak sebagai pengguna sentiasa terpelihara. Ini seperti mengetahui senarai panel hospital, cara membuat tuntutan, tarikh luput polisi insuran dan sebagainya.

“Mengenalpasti senarai panel hospital adalah antara perkara utama selain memaklumkan kepada ahli keluarga terdekat mengenai syarikat insuran dan jenis polisi insuran yang melindungi diri anda.

“Di sini, pentingnya hubungan baik antara pemegang polisi dengan ejen atau penasihat kewangan kerana mereka adalah pengantara yang akan menghulurkan sebarang maklumat mahupun bantuan setiap kali diperlukan,” katanya yang menegaskan maklumat dan dokumen lengkap mengelakkan sebarang masalah ketika membuat tuntutan.

Pemegang polisi juga, kata Heng, perlu tahu dan dimaklumkan mengenai pengecualian dalam polisi IPK dan perlu bertanya kepada ejen insuran sekiranya kurang faham. Antara pengecualian itu termasuk syarat pra wajib iaitu tidak mendedahkan masalah kesihatan sedia ada ketika membeli polisi; mengalami masalah mental, peperangan mahupun rusuhan, tempoh menunggu di mana anda tidak layak membuat tuntutan dalam tempoh empat bulan pertama perlindungan kecuali kecederaan akibat kemalangan dan banyak lagi.

Jelasnya, usaha menyedarkan masyarakat mengenai pentingnya perlindungan insuran bukan kerja mudah dan mengambil masa yang lama.

“Membeli insuran bukan seperti membeli barangan di kedai. Polisi insuran adalah jaminan yang dibeli bagi melindungi perkara yang belum pasti bila dan di mana ia berlaku, namun kesedaran awal terhadap kepentingan polisi insuran mampu mengelakkan insiden sudah terhantuk baru nak terngadah.

“Kami di Prudential mengambil langkah drastik dalam usaha memberikan pendedahan awal kepada masyarakat mengenai kepentingan polisi insuran demi masa depan yang lebih terjamin. Bertindaklah awal ketika usia masih muda dan sihat, kerana apabila usia sudah meningkat senja, agak sukar untuk mendapatkan polisi insuran yang sesuai selain harga premium yang ditawarkan agak tinggi,” katanya.

INFO: Panduan membeli insurans dan takaful

    • Pastikan anda membeli daripada syarikat insurans takaful berlesen dan ejen insurans takaful yang sah.
    • Buat perbandingan kadar premium.
    • Fahami had perlindungan, terma dan syarat polisi.
    • Pilih polisi asas dan mampu.
    • Periksa tarikh kuat kuasa insurans dan takaful
    • Isi borang permohonan dengan teliti.
  • Pastikan premium dibayar kepada syarikat insurans takaful dan bukan ejen.
  • Baca dan fahami polisi anda apabila anda menerimanya.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 2

SyaihanSirotin.com Hai, tekan loceng untuk terima promosi dan update dari website ini :-)
Dismiss
Allow Notifications