SANGGUPKAH JADI PENTADBIR?

pentadbir atau wasi
 

SANGGUPKAH JADI PENTADBIR?

Bila tak merancang pusaka ianya bakal membebankan waris-waris untuk uruskan.

Bagaimana?

1. Waris perlu senaraikan semua aset-aset dan hutang yang ada. Dah dapat senarai perlu cari dokumen original tentang aset-aset tersebut. Kalau melibatkan hartanah perlu buat land search di mana hartanah tu berada.

2. Waris perlu buat kiraan dan anggaran untuk nak menentukan nilaian harta bagi nak mohon surat kuasa samada di Pejabat Pusaka Kecil, Mahakamah Tinggi atau Amanah Raya Berhad.

3. Waris perlu melantik salah seorang individu untuk menjadi seorang pentadbir. Kerja pentadbir bukan kerja mudah. Waris tu sendiri ada kerja dia selagi hidup, nak ditambah pulak dengan kerja sebagai pentadbir pusaka.

4. Bila dah lantik sesama waris pentadbir tersebut perlu buat permohonan untuk nak lantik dirinya sebagai pentadbir atas persetujuan waris-waris lain.

5. Kalau melibatkan kes Mahkamah tinggi perlu dapatkan khidmat peguam pulak.

6. Bila dah buat permohonan tunggulah si pentadbir untuk dapatkan perintah surat kuasa.

7. Dah dapat surat kuasa apa nak kena buat? Inilah permulaan kerja-kerja pentadbir untuk uruskan segala macam peninggalan harta pusaka si mati.

Biasa dengar pentadbir ‘give up’?

Ada dengar pentadbir buat kerja tak selesai-selesai?

Pernah jumpa kes pentadbir meninggal separuh jalan sebelum urusan pusaka selesai?

Harta kita tanggungjawab kita, buatlah perancangan pusaka sendiri.

Lantik lah wasi yang berkelayakan dan profesional yang mampu uruskan pusaka kita dengan sempurna.

Ada yang berpengalaman pernah jadi pentadbir? Berapa tahun baru selesai urusan pusaka secara keseluruhan?

Urustadbir pusaka melibatkan MASA, TENAGA dan WANG RINGGIT serta dapatkan KERJASAMA sesama WARIS.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Borang Quotation

(nombor yang boleh whatsapp & call)

What is 7+4?

What is 7+4?

Views: 7

SyaihanSirotin.com Hai, tekan loceng untuk terima promosi dan update dari website ini :-)
Dismiss
Allow Notifications